Hrvatska u energetskim previranjima
20 godina učenja, razvoja i širenja

ENNA grupa – poslovni sustav nove generacije

Danas je PPD jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruje 35-40% svojih prihoda od prodaje dok ostalih 60-65% prihoda ostvaruje od prodaje plina u inozemstvu.

PD VL native tim
11. studeni 2021. u 22:00
Sjedište PPD-a u Vukovaru/PPD

20-ti rođendan PPD-a!

Prvo plinarsko društvo (PPD), privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom, ove godine slavi 20-ti rođendan. Ova tvrtka u vlasništvu Energia naturalis (ENNA) grupe osnovana je 2001. godine.

Danas je PPD jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina gdje ostvaruje 35-40% svojih prihoda od prodaje dok ostalih 60-65% prihoda ostvaruje od prodaje plina u inozemstvu.

Od ostalih dionika na hrvatskom tržištu PPD izdvaja balansiran portfelj te snažni domaći i međunarodni partneri. Također, PPD osigurava transportne i skladišne kapacitete u Hrvatskoj i inozemstvu.

PPD GRUPA

Nakon 20 godina rada, tvrtka PPD izrasla je u PPD grupu, koja okuplja timove plinskih stručnjaka i profesionalaca u istoimenim tvrtkama u Hrvatskoj, Mađarskoj, Švicarskoj, Sloveniji, BiH i Italiji.

Na europskim tržištima prirodnog plina posluju zahvaljujući profesionalnom i iskusnom timu sa sjedištem u Zagrebu (Hrvatska), Luganu (Švicarska), Budimpešti (Mađarska). Registrirani su i svakodnevno trguju na šest europskih plinskih burzi.

PPD je dio Energia naturalis grupe (ENNA), poslovnog sustava koji posluje u sektorima energetike, logistike i odnedavno putem tvrtke ENNA Fruit u prehrambenom sektoru. Nakon energetike, logistika je sektor koji se u grupaciji snažno razvija.

Luka Rijeka/PPD

RIJEKA GATEWAY

Početkom studenoga u Rijeci je potpisan koncesijski Ugovor za razvoj i gospodarsko korištenje Zagreb Deep Sea kontejnerskim terminalom u Luci Rijeka.

Koncesiju je dala Lučka uprava, a terminal će zajednički razvijati hrvatska tvrtka ENNA Logic i nizozemska tvrtka APM Terminals.

Realizacijom ovoga projekta Rijeka bi trebala stati uz bok Goteborgu, Rotterdamu, Barceloni te preteći sjevernojadranske luke Kopar i Trst. Sa snažnim međunarodnim partnerom, ENNA logic ondje radi kompletnu novu liniju za transport kontejnera.

Realizacijom ovog projekta Rijeku čeka veliki rast, a to je jako dobar projekt i za Republiku Hrvatsku jer će kreirati dodatne prihode na carini koji se procjenjuju na preko 100 milijuna eura godišnje.

APM Terminals, tvrtka kontejnerskog brodara A.P. Moller – Maersk, jedan je od četiri najveća operatera kontejnerskih terminala u svijetu.

ENNA logic tvrtka je u sastavu Energia naturalis grupe koja svojim klijentima nudi široki raspon multimodalnih korisničkih rješenja – od konvencionalne željeznice prema intermodalnoj. Budući da ENNA Logic kombinira specifične prednosti željezničkog prijevoza, postiže izvanredni ekološki otisak za teretne vlakove i može reducirati emisije CO2 do 80% u usporedbi s konvencionalnim cestovnim prijevozom.

OBNOVLJIVA BUDUĆNOST – SOLARI

Solarne elektrane još su jedan od iskoraka ENNA grupe u razvoj ekoloških i modernih rješenja.

Neiskorišteni solarni potencijal odlična je prilika za ulaganje i doprinos očuvanju okoliša. Hrvatska je među zemljama Europske Unije u kojima se najviše isplati graditi solarne elektrane.

Zbog svoga geografskog položaja Hrvatska ima visoku prosječnu godišnju osunčanost te je među europskim zemljama s najvećim solarnim potencijalom.

Najviše instaliranih elektrana danas je na sjeverozapadu Hrvatske, nažalost tek 300-tinjak na obiteljskim kućama.

Foto: PPD

Povrat investicije za prosječnu obiteljsku kuću očekuje se kroz 6 do 8 godina, nakon čega elektrana počinje svome vlasniku donositi dobit. Sva energije koju proizvede nakon što sama sebe otplati za kupca je „besplatna“. Višak proizvedene energije, vlasnik elektrane prodaje u energetski sustav. Na taj će način, tijekom svoga životnog vijeka prosječna solarna elektrana svome vlasniku uštedjeti oko 100.000 kn.

Ulaganjem u solarnu elektranu kupac se štiti od mogućeg rasta cijena struje u budućnosti.

Prosječna cijena električne energije na europskom tržištu u stalnom je porastu. Stoga ulaganje u solarnu elektranu postaje još atraktivnije, jer njime kućanstvo postaje neovisno i slobodno od promjena cijena na energetskom tržištu.

Jedna prosječna solarna elektrana tijekom svoga životnog vijeka smanji količinu ispuštenog ugljičnog dioksida ekvivalentnu sadnji 180 stabala.

ppd.hr

goodcompany.hr

energianaturalis.hr

* Sadržaj omogućio PPD

New Report

Close