Poslovna 2022.
Gordan Kolak

Energetska tranzicija u samoj je srži poslovne strategije Končara

Od elektroenergetike se u narednom razdoblju puno očekuje, prije svega radi jačanja energetske tranzicije ka “zelenom i pametnom”.

Gordan Kolak
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Elektroenergetika globalno nije zaustavila svoje investicije, pa svjedočimo povijesno najvećem iznosu narudžbi, koji je na kraju rujna bio gotovo 5,2 milijarde kuna, te je 22 posto veći od stanja na početku godine. Ovakva ugovorenost daje nam za pravo vjerovati da ćemo i u sljedećoj godini nastaviti pozitivan trend poslovanja Grupe Končar.

Ipak, na razini industrije određene izazove vidimo u dijelu rješavanja zaostataka izazvanih smanjenjem proizvodnih kapaciteta tvornica u nekim zemljama, što je donekle usporilo isporuku određenih sirovina potrebnih za proizvodnju naših proizvoda. Od elektroenergetike se u narednom razdoblju puno očekuje, prije svega radi jačanja energetske tranzicije ka “zelenom i pametnom”.

Klimatska neutralnost postala je imperativ, što zahtjeva značajna ulaganja u energetski sektor odnosno investicije u pametne mreže i obnovljive izvore. U Hrvatskoj vidimo kako je investicijski ciklus usklađen sa zelenom tranzicijom, ali pred nama je još dosta posla.

Razvidno je kako danas elektroenergetska mreža nije dostatna za integraciju svih planiranih OIE u budućnosti, što otvara velik prostor za investiranje u revitalizaciju, ali i izgradnju novih segmenata elektroenergetske mreže. Treba voditi računa da se u narednom razdoblju otklone slabosti poput niske energetske učinkovitosti, nedostataka u elektroenergetskim mrežama, ovisnost o uvozu, nedovoljne razina digitalizacije i slično, u čemu vidimo velike prilike za Končar.

Hrvatska bi trebala u što većoj mjeri iskoristi sredstva kja su na raspolaganju iz europskih fondova te ih usmjeriti u navedena područja, s obzirom na to da se od istih očekuju znatni prinosi i stabilan gospodarski rast. U ovoj krizi pokazalo se koliko su tvrtke koje svoje proizvode plasiraju izvan granica Hrvatske važne za hrvatsko gospodarstvo.

Bez obzira na spomenute izazove te rizike poput nestašice materijala, kretanja cijena sirovina i materijala te poteškoća u dobavnim lancima i transportu, očekujemo daljnji rast poslovanja Končara, te oporavak i stabilizaciju cjelokupnog gospodarstva u 2022. godini.

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara

New Report

Close