Poslovna 2024.
Poslovna 2024.

Dostupnost naprednih tehnologija ključna je za digitalnu budućnost koju gradimo

Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha za Hrvatsku i Sloveniju.

Adrian Ježina
29. studeni 2023. u 22:00
Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemach za Hrvatsku i Sloveniju/PD

Činjenica je da se nalazimo u digitalnom dobu u kojem je digitalizacija postala imperativ – ona nije stvar budućnosti nego se događa već sada i vrlo rapidno. Napredne tehnologije postale su neizostavan dio svakodnevice. Od umjetne inteligencije (AI) do interneta stvari (IoT), digitalizacija i nove tehnologije donose veliki napredak te brže nego ikada mijenjaju način na koji živimo i poslujemo.

Zato će agilnost u poslovanju biti ključna – kompanije će morati postati još fleksibilnije kako bi se što brže i bezbolnije prilagodile u novonastalim okolnostima i osigurale održivost poslovanja. Očekujem da će se ovaj trend nastaviti i u godini pred nama. Gospodarstvo i društvo u cjelini sve će se više oslanjati na pametna digitalna rješenja.

Svjedočimo velikom porastu korištenja video i podatkovnih aplikacija koje podrazumijevaju upotrebu, pohranjivanje i obradu sve većih količina podataka i koje su postale ključan alat u svim granama gospodarstva, od online obrazovanja, telemedicine i održivog razvoja, do pametnih tvornica i automatiziranih vozila.

Tehnologije poput virtualne i proširene stvarnosti postaju realnost, a hiper-povezani svijet u kojem su usluge poput autonomne vožnje i telemedicine dio svakodnevice skorije budućnosti. Očekivanja korisnika se također mijenjaju, a istraživanja pokazuju da čak 60 posto ispitanika očekuje da budu neprestano povezani i uvijek dostupni, čime neograničena i besprijekorna povezanost postaje glavni prioritet.

Potražnja za podatkovnim prometom sve će više rasti, a time i pritisak na infrastrukturu. U tom smislu očekujem nastavak ulaganja u konvergentnu infrastrukturu – mreže nove generacije koje karakteriziraju velike brzine i visoka pouzdanost kao što su to 10 GIGA optičke mreže, FWA tehnologije ili ‘’zračne optike’ i ultrabrze 5G mobilne mreže. Ulaganje u infrastrukturu samo po sebi nije dovoljno već je nužno stvoriti cijeli ekosustav.

Tehnologija se mora staviti na korištenje krajnjim korisnicima, kroz pametne uređaje i aplikacije te odgovarajuće pakete usluga. Primjer smo telekom operatora koji čini upravo to, stvarajući cijeli ekosustav koji uključuje naše mreže, jednostavne i transparentne usluge s giga paketima te širok portfelj 5G uređaja s ciljem pružanja vrhunskog i cjelovitog korisničko iskustvo.

Ulaganjem u izgradnju i širenje najnaprednije 10 GIGA optičke mreže omogućujemo hrvatskim građanima pristup visokokvalitetnoj digitalnoj infrastrukturi i brzinama prijenosa podataka vodećih tehnoloških gradova. To revolucionira način na koji se koristi internet, pametni uređaji i tehnologije te konzumira sadržaj poput 4K video ‘streaminga’ koji je dostupan na EON TV-u, Telemachovoj nagrađivanoj regionalnoj TV platformi.

Kontinuirana modernizacija mobilne 5G mreže s kojom smo prisutni diljem zemlje omogućuje spremnost za uvođenje naprednih usluga temeljenih na 5G standardima i cjelovito 5G iskustvo čini cjenovno dostupnim najširoj populaciji. Naše ukupne investicije koje uključuju akvizicije, ulaganje u optičku i mobilnu mrežu te frekvencijski spektar do kraja tekuće godine premašit će 500 milijuna eura, što još jednom ukazuje na našu predanost ulaganju u digitalizaciju Hrvatske.

Živimo i poslujemo u dinamičnim vremenima u kojima su promjene konstante. Kao vječni optimist, vjerujem da će Hrvatska i u narednoj godini nastaviti trend smanjena inflacije i duga te ostvariti solidan rast BDP-a. Dok našim kontinuiranim investicijama stvaramo preduvjete digitalizacije i povezivanja, dostupnost najnaprednijih tehnologija široj populaciju stvara ekonomske prilike, podupirući raznolikost u društvu te potičući ravnopravno sudjelovanje u budućnosti koju gradimo.

New Report

Close