Smart Industry
Zelena transformacija

Da bi bili uspješni, data centri moraju biti održivi i klimatski neutralni

25 vodećih europskih tvrtki potpisale Pakt o klimatski neutralnim podatkovnim centrima.

PD VL native tim
10. srpanj 2023. u 22:00
Data centri mogu zahtijevati veće količine energije i pridonositi utjecaju na klimu /Stock.Adobe.com

Podatkovni centri su ključni za digitalnu ekonomiju, ali njihova sve veća važnost i sve veći broj otvaraju i pitanja o njihovoj održivosti. Već nekoliko godina u razvoju su inovativne tehnologije dokazane u praksi kojima se povećava održivost data centara i smanjuje njihov utjecaj na okoliš, istovremeno povećavajući učinkovitost za korisnike

Klimatska kriza jedno je od kritičnih pitanja s kojima se današnje društvo suočava. Rješavanje zahtijeva ambicioznije razmišljanje i odlučnije djelovanje vlada, poduzeća i potrošača.

Data centri postali su središnji živčani sustav globalne digitalne ekonomije i mogu omogućiti transformaciju kakvu trebamo vidjeti. Međutim, tehnologija koja stoji iza njih također može povećati izazov borbe protiv klimatskih promjena.

Data centri troše značajne količine energiju i pridonose utjecaju na klimu. To je prepoznala i sama industrija pa je tako 25 vodećih tvrtki koje u Europi pružaju usluge data centara i kolokacije početkom 2021. potpisalo Climate Neutral Data Center Pact – Pakt o klimatski neutralnim podatkovnim centrima.

100

posto električne energije europskih data centara Digital Realtyja dobiveno je iz obnovljivih izvora

Ovaj ambiciozni sporazum obećanje je industrijskih igrača i trgovinskih udruga infrastrukturnih usluga u oblaku i data centara u Europi za postizanje klimatske neutralnosti do 2030. Podržavaju ga Europska komisija i Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Europske komisije za Europski zeleni dogovor.

Sporazum se provodi u pet područja: dokazivanje energetske učinkovitosti s mjerljivim ciljevima; kupovanje 100% ugljično neutralne energije; zaštita vode; ponovna upotreba, popravak i recikliranje poslužitelja; traženje načina za recikliranje topline.

Kako bi pokazali da misle ozbiljno, potpisnici su u sporazum ugradili prilično neočekivanu klauzulu: ako operator data centra koji je potpisnik sporazuma ne ispuni očekivane metrike, iz svog članstva će ga izbaciti sva trgovinska udruženja koja su potpisnici sporazuma.

Utjecaj na okoliš – ali pozitivan
Traženje načina za recikliranje topline jedan je od segmenata sporazuma koji se već uvelike primjenjuje u praksi. Primjerice, bečki data centar tvrtke Digital Realty, koja je jedna od potpisnica sporazuma, isporučivat će otpadnu toplinu susjednoj bolnici Floridsdorf. Zagrijana voda koristit će se za grijanje zgrade i zadovoljiti 50-70 % potreba bolnice za toplom vodom.

Očekuje se da će projekt postati aktivan tijekom ove godine i uštedjeti 4.000 tona CO2 godišnje nakon što bude potpuno u funkciji. Osim u Beču, tvrtka ima već nekoliko takvih implementacija u upotrebi ili u razvoju diljem EMEA i Sjeverne Amerike.


Pored recikliranja topline, hlađenje tekućinom jedna je od tehnologija s najviše potencijala za održivi rad data centara/PD

Tako od 2015. hlađenje i povrat topline za data centar u Stockholmu osigurava postrojenje za povrat topline Stockholm Exergi u Akalli, a isporučuje se putem mreže gradskog hlađenja. Višak topline iz data centra se obnavlja i vraća u Stockholm Exergi gdje ulazi u velike dizalice topline koje proizvode gradsko grijanje za tisuće domova.

U Amsterdamu, data centar AMS5 osigurava višak topline poslovnim parkovima u području Schiphol-Rijk, a u Seattleu data centar opskrbljuje toplinom susjedni Amazonov korporativni kampus putem lokalnog “Ecodistricta”. Ohlađena voda iz Amazonovih zgrada zatim se vraća u rashladnu infrastrukturu data centra kako bi se ponovno upotrijebila.

U budućnost još inovativnije i s manjim troškovima
Pored recikliranja topline, neke od tehnologija koje su tek u najavi također obećavaju ostvariti pozitivan utjecaj na okoliš. U najkraćim rokovima, hlađenje tekućinom jedna je od tehnologija s najviše potencijala.

Digital Realtyjev data centar u Parizu opremljen je sustavom izravnog tekućeg hlađenja (DLC) za podršku računalne opreme visokih performansi – poput umjetne inteligencije. DLC korisnicima obećava smanjenje troškova obrade podataka – u usporedbi s tradicionalnim metodama zračnog hlađenja – zbog sposobnosti tehnologije da učinkovito odvodi toplinu i smanjuje potrošnju energije.

Puno je moguće napraviti i u zaštiti voda. Tako već sada, neki od potpisnika sporazuma koriste recikliranu ili industrijsku vodu u svojim postrojenjima u velikoj mjeri, smanjujući time upotrebu pitke vode i utjecaj na lokalnu zajednicu, a gdje je god to moguće koriste se mogućnosti hlađenja riječne vode.

Što se energetske efikasnosti tiče, cilj je koristiti što je više moguće energiju iz obnovljivih izvora. Prvak u tome je Digital Realty čiji europski data centri koriste 100% električne energije dobivene iz obnovljivih izvora, a na globalnoj razini u tvrtki je ta brojka na i dalje impresivnih 64%

Za optimizaciju poslovanja operatori data centara sve se više okreću softverskoj zajednici pa je tako partnerstvo s razvijateljima softvera EkkoSense koji koristi AI i VR, toplinsku optimizaciju i analitiku za prepoznavanje neučinkovitosti protoka zraka i hlađenja, smanjilo rashladnu energiju za 20% na ključnoj lokaciji u Londonu, već u prvoj godini korištenja.

Zamah zelene optimizacije data centara u punom je jeku i nema sumnje da će se najveći rezultati vidjeti i prije 2030. godine na koju cilja Pakt o klimatski neutralnim podatkovnim centrima.

* Sadržaj omogućio Digital Realty

New Report

Close