Zeleno gospodarstvo
Najbržerastuća grana turizma

Budućnost nautičkog sektora gradi se na ekološkoj osviještenosti, očuvanju mora i priobalja te digitalnoj transformaciji

Hrvatska zauzima oko 40 posto ukupnog svjetskog čarter tržišta.

PD VL native tim
28. svibanj 2024. u 22:00
Ekološka akcija u ACI marini Skradin koja je ugostila i svečanu ceremoniju podizanja prepoznatljive Plave zastave/D. Jaramaz/PIXSELL

Hrvatska je središte mediteranskog turizma te već dugi niz godina omiljena destinacija velikom broju domaćih i stranih turista. To nam potvrđuju i podaci istraživanja koji ukazuju na to da je Hrvatska u 2023. zabilježila više od 19,5 milijuna dolazaka, 9,7 posto više u odnosu na 2022. godinu, a ovaj trend rasta očekuje se u novim turističkim sezonama.

Tom rastu će doprinijeti unaprjeđenja turističke ponude te razvoj novih usluga na jadranskoj obali, no zanimljivo je da se u posljednjih nekoliko godina upravo nautika pozicionirala kao jedna od vodećih i najbrže rastućih grana turizma u Lijepoj našoj.

Hrvatska u ovom trenutku zauzima oko 40 posto ukupnog svjetskog čarter tržišta, dok se istovremeno na globalnoj razini izdvaja kao domaćin jedne od najvećih čarter flota, s kapacitetom koji obuhvaća oko 5.000 plovila.

Stoga, brojni turisti odabiru jedrenje kao najbolje rješenje za istraživanje jedinstvene razvedene obale s više od tisuću čarobnih otoka i bogate kulturno-povijesne baštine Hrvatske uz čisto more, netaknutu prirodu i ugodnu klimu.

Međutim, zbog sve veće popularnosti i razvoja nautičkog turizma te sve većeg broja plovila koji putuju Jadranskim morem, pojačava se i pritisak na prirodne resurse i okoliš pa je danas misija brojnih nacionalnih, ali i regionalnih turističkih aktera pravovremeno zaštiti i očuvati prirodu.

Većina ACI marina opremljena je punionicama za električna vozila/Petar Fabijan

Fokusiranost na zelenu i digitalnu transformaciju

ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu i predvodnik zelene tranzicije u nautičkom turizmu, predstavlja primjer domaće kompanije koja već dugi niz godina uspješno implementira održive modele poslovanja s naglaskom na digitalnu transformaciju. Kroz svoje 22 marine povezuje Hrvatsku od sjevera do juga, nudi atraktivne nautičke rute te obogaćuje turističku ponudu.

U suradnji s tvrtkom Rudan, ACI je uspostavio i racionalizirani način upravljanja potrošnjom električne energije i vode pomoću sustava IoT (Internet of Things). Ovaj sustav omogućio je značajne uštede potrošnje vode i električne energije u velikom broju ACI marina diljem Jadrana.

Također, za korisnike marina osigurane su i punionice za električna vozila, koje se danas mogu pronaći u ACI marinama diljem Jadrana, od Istre, Kvarnera, pa sve do Dalmacije. Ipak, najsuvremenija ACI marina trebala bi biti buduća ACI marina Rijeka. U riječku marinu planira se implementirati cijeli niz visokotehnoloških rješenja koja će biti potencijalno primjenjiva i u drugim marinama.

Uz digitalizaciju procesa i razvoj tehnoloških inovacija u nautičkom sektoru, cilj ACI-ja je očuvati čisto more i priobalje. Kroz aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici kompanija nastoji mladim generacijama podignuti svijest o očuvanju okoliša i prenijeti ljubav prema moru, kako bi budući naraštaji, na već čvrsto postavljenim temeljima, nastavili graditi bolju budućnost.

Sa zajedničkim ciljem očuvanja mora i okoliša ACI već dugo surađuje s međunarodno prepoznatom organizacijom Green Sail. U marinama diljem Jadrana zaposlenicima ACI-ja upravo se održavaju edukacije Green Saila na temu održivog nautičkog turizma.

Akcija ciscenja podmorja u ACI marini Skradin. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Očuvanje pomorskog nasljeđa kroz vrijedne inicijative

Pomorsko nasljeđe Hrvatske je nastalo na bogatoj pomorskoj tradiciji. O važnosti brige o pomorskom dobru, kao i o promicanju i osnaživanju energetske učinkovitosti, najbolje govore kontinuirane akcije čišćenja mora i podmorja koje ACI kontinuirano provodi u svojim marinama.

Zelene manifestacije okupljaju brojne djelatnike ACI-ja, volontere iz lokalnih ronilačkih klubova, ali i sve ostale zainteresirane članove zajednice, koji zajednički provode akcije čišćenja okoliša te na taj način luke nautičkog turizma i okolni prostor rasterećuju značajnih količina otpada akumuliranog tijekom godine.

Posljednja takva ekološka akcija održana je u ACI marini Skradin kojoj su se, osim djelatnika ACI marine, pridružili i članovi Hrvatskog ronilačkog saveza. Ova inicijativa je također posebna po tome što je ugostila svečanu ceremoniju podizanja prepoznatljive Plave zastave, ali i po tome što je ACI, nacionalni nautički lanac, ponovno pokazao da ljudski faktor još uvijek ima najveću odgovornost u poslovanju te očuvanju prirode i bogate hrvatske tradicije.

Među drugim akcijama čišćanje koje je kompanija realizirala ove i prošle godine posebno se ističu one u ACI marinama Palmižana, Milna, Šimuni i Supetarska Draga, kojima je simbolično obilježena jubilarna 40. godišnjica od osnutka ACI-ja. Ove godine, osim ranije spomenutog Skradina, značajna akcija organizirana je i u ACI marini Vodice, jednoj od frekventnijih hrvatskih marina, koja je tom prigodom rasterećena za 400 kg otpada.

Također, održana je i ekološka akcija u ACI marini Šimuni na otoku Pagu, pod simboličnim nazivom “Plava i zelena čistka”, a koja je rezultirala uklanjanjem značajne količine otpada. Manifestaciji se tradicionalno pridružio i Kristijan Gligora, najmlađi podvodni arheolog na svijetu te ambasador ACI-ja, koji se proslavio svojim otkrićima podvodnih arheoloških lokaliteta, čime nije samo obogatio razumijevanje povijesti, već i probudio svijest u zajednici o važnosti zaštite morskog okoliša, istovremeno potičući mlade ljude da u jednakoj mjeri vode brigu o očuvanju prirode.

Akcija ciscenja podmorja u ACI marini Skradin. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Plave zastave i brojna priznanja kao dokaz izvrsnosti u brizi o okolišu

Kao dokaz održivog poslovanja, zelene tranzicije i uloženih napora u očuvanje mora i priobalja, u svim ACI-jevim cjelogodišnjim marinama već se više od 20 godina ponosno viju Plave zastave. Najpriznatiji je to model ekološkog odgoja, obrazovanja i obavještavanja svih ključnih javnosti te istovremeno pokazatelj održivog razvoja turističke ponude, ali i turizma općenito.

Osim ovih pokazatelja izvrsnosti, kompanija se može pohvaliti dodatnima. Naime, ACI je jedna od prvih kompanija hrvatskog turističkog sektora koja je certificirana po 4 ISO standarda – ISO 9001 za kvalitetu, ISO 14001 za okoliš, ISO 50001 za energetsku učinkovitost i međunarodnom normom za sustav upravljanja informacijskom sigurnošću ISO 27001:2013.

Među ovim brojnim priznanjima kojima gosti, ali i struka kontinuirano prepoznaju i nagrađuju napore regionalnog nautičkog lidera za razvoj najsuvremenijih tehnoloških rješenja, zaštitu i očuvanje okoliša za buduće generacije je i nagrada za održivost “Naturally yours”, koju je Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo ACI-ju.

* Sadržaj omogućio ACI

Akcija ciscenja podmorja u ACI marini Skradin. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

New Report

Close