Poslovna 2022.
Nada Drobne Popovič

Budući rast bit će održiv ili ga neće biti…

Prema prognozama IEA, globalna potražnja za energijom trebala bi u 2021. narasti za 4,6 %, a i u godinama koje slijede očekuje se povećanje potrebe za energentima.

Nada Drobne Popovič
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

Svaki gospodarstvenik u 2022. godinu ulazi bogatiji za iskustvo koje ga je obilježilo u godinama pandemije 2020. i 2021. Menadžerima su se u tom razdoblju iskristalizirale bitne spoznaje: prvo, gospodarske grane u uvjetima globalizacije čvrsto su isprepletene i dijele istu sudbinu; drugo, gospodarstvo ne funkcionira kao osamljeni otok izoliran od društva i prirodnog okoliša; treće, gospodarski rast u današnje je vrijeme povezan s mnogim neizvjesnostima (razvoj pandemije, učinkovitost mjera za ograničenje utjecaja pandemije, oslabjeli međunarodni lanci vrijednosti i neizvjesnosti u nabavi itd.).

Naravno, bez obzira na okolnosti, menadžeri i dalje žele planirati rast. Sada znamo da svaki rast ima svoju cijenu i da rast jedne industrije može biti izazov za drugu. Konkretno, u energetskoj industriji nema straha kada je riječ o rastu.

Prema prognozama IEA, globalna potražnja za energijom trebala bi u 2021. narasti za 4,6 %, a i u godinama koje slijede očekuje se povećanje potrebe za energentima. No IEA upozorava da svijet ne ulaže dovoljno u kapacitete koji bi zadovoljili povećanu potražnju za energentima u budućnosti. Otud briga o održivosti rasta.

Grupa Petrol, kao jedna od najvećih energetskih tvrtki u regiji, zahvalna je na tome što je u razdoblje pandemije ušla u dobrom poslovno-financijskom stanju i što je uspjela omogućiti neometanu opskrbu energentima. U svojim planovima uzimamo u obzir činjenicu da naše poslovno okružje očekuju velike promjene koje se mogu svesti na dvije riječi – energetska tranzicija.

Ona našoj industriji omogućuje nove načine proizvodnje, prodaje i korištenja energenata. I dalje ćemo opskrbljivati tržište ugljikovodicima te istodobno sudjelovati u stvaranju mogućnosti koje pruža tranzicija u niskougljično društvo.

Naš odgovor na te izazove obuhvaća viziju da postanemo integrirani partner u energetskoj tranziciji s izvrsnim korisničkim iskustvom.

Svjesni smo da to podrazumijeva i našu vlastitu transformaciju u smislu operativnog modela i kompetencija, ali to nam istodobno otvara nove mogućnosti. Zato već danas razvijamo goriva s nižim emisijama, omogućujemo ekološki prihvatljiviju (elektro)mobilnost, sudjelujemo u stvaranju energetski učinkovitih gradova, tvrtki i domova te povećavamo udio obnovljivih izvora energije.

S ponosom se možemo pohvaliti dvjema vjetroelektranama – Ljubač i Glunča – koje zelenom energijom već opskrbljuju 45 tisuća prosječnih hrvatskih kućanstava. Sve to radimo i radit ćemo u partnerstvu s industrijom, javnim sektorom i kućanstvima. Sa svima koji žele rasti… održivo.

Nada Drobne Popovič, predsjednica Uprave Petrol

New Report

Close