Poslovna 2022.
Mirsada Kudrić

Brojni izazovi su pred nama, moramo misliti što ostavljamo u zalog budućim generacijama

Pandemija i potresi koji su Hrvatsku zadesili podsjetili su nas kako se situacija brzo može promijeniti, ali i koliko naši postupci mogu utjecati na okoliš, gospodarstvo i društvo u cjelini.

Mirsada Kudrić
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U protekle dvije godine suočili smo se s brojnim izazovima, kako na globalnoj razini, tako i u Hrvatskoj. Pandemija i potresi koji su Hrvatsku zadesili podsjetili su nas kako se situacija brzo može promijeniti, ali i koliko naši postupci mogu utjecati na okoliš, gospodarstvo i društvo u cjelini. Svi ti događaji svojevrsna su nam lekcija koju nismo mogli pronaći u nijednom ekonomskom priručniku.

No sve što se pred nas stavi kao izazov, naučili smo okrenuti u svoju korist, izvući lekcije i poboljšati naš poslovni sustav. Pandemija je tako primjerice, uvjetovala i razvoj nekih novih trendova koji direktno ili indirektno utječu na ekonomski razvoj koji u središte stavlja zaštitu čovjeka i okoliša.

I mi u Bosch Hrvatska idemo u skladu s tim trendovima. Jedan od važnijih je i rad od kuće, a razvoj hibridnog modela rada koji kombinira rad od kuće i iz ureda pružio nam je mogućnost iskoristiti najbolje od oba modela. Kao dodatni poticaj, primjenom takvog jednog modela, kompanije izravno doprinose očuvanju okoliša što je danas važna tema o kojoj se konačno ozbiljno počelo razgovarati na svjetskoj razini.

Kada govorimo o razvoju novih trendova u poslovanju, svakako treba naglasiti važnost daljnjeg razvoja digitalne ekonomije, novih usluga i tehnologija baziranih na umjetnoj inteligenciji i internetu stvari. To su tehnologije koje u središte stavljaju čovjeka i njegovu sigurnost, uvijek usklađenu s načelima održivosti.

Godina pred nama bit će izazovna, neke od posljedica pandemije tek su se počele pokazivati i ne treba se zavaravati. No, očekivanja za budućnost su jasna, potrebno je primijeniti naučeno iz ove pandemije te usmjeriti na dugoročan i održiv razvoj, a Bosch Hrvatska već je krenula tim putem prije nekoliko godina.

Mogućnosti kako to postići je zaista puno, treba samo krenuti. Međutim postavlja se pitanje hoće li pojedinci, društva pa samim time i kompanije, ove okolnosti iskoristiti za promjene koje će nas odvesti u očekivani i potreban smjer? Hoće li se žrtvovati privremeni komfor za izgradnju neke humanije i bolje budućnosti? Ili ćemo dugoročno nastaviti sa starim paradigmama, ili možda nešto treće? Vrijeme će pokazati, ali do tada, nadamo se da će globalna transformacija prema održivosti još više osnažiti i ubrzati.

Jedino tako možemo prekinuti lanac lošeg nasljeđa sve zagađenijeg svijeta. Što ostavljamo budućim generacijama u zalog?

Mirsada Kudrić, generalna direktorica Robert Boscha Hrvatska

New Report

Close