Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Bez transformacije primarne proizvodnje neće se zaustaviti negativni trendovi

Zoran Ković, direktor Dukata d.d.

Zoran Ković
15. prosinac 2022. u 22:00
Zoran Ković, direktor Dukata d.d.

Ovo je godina u kojoj Dukat obilježava 110 godina posvećenosti mlijeku i potrošačima, zaposlenicima i farmerima bez čijeg predanog rada i partnerstva ne bi ni bilo Dukata. 110 godina suživota sa zajednicom kojoj doprinosimo donacijama hrane najpotrebitijima, akcijama pošumljavanja i čišćenja okoliša, ali i smanjivanjem našeg ugljičnog otiska ugradnjom solarnih panela na krovove naših tvornica i distributivnih centara.

Ujedno i godina u kojoj smo nastavili veliki investicijski ciklus ulaganjem 75 milijuna kuna u modernizaciju naših tvornica u Zagrebu, Bjelovaru i Karlovcu. 2022. godinu obilježila je globalna inflacija. Kao odgovor na nju dio zemalja, među kojima i Hrvatska, ograničile su cijene osnovnih namirnica.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da su takve mjere kratkoročno imale učinak na suzbijanje inflacije i zaštitu kupovne moći, no ubrzo su rezultirale praznim policama, rastom inflacije kroz dodatni rast cijena ostalih prehrambenih proizvoda i – u slučaju mliječnog sektora – urušavanjem primarne proizvodnje. Sve to predstavlja dodatni rizik u vremenu jačanja negativnih trendova u domaćem sektoru primarne proizvodnje mlijeka i zahtijeva višedimenzionalnu evaluaciju učinaka mjera.

I 2023. bit će vrlo izazovna iz nekoliko razloga. Inflacija će se nastaviti u prvom dijelu godine, uzrokovana prvenstveno cijenom energije, što će velikoj većini domaćih tvrtki koje nisu sklopile višegodišnje ugovore o opskrbi energijom donijeti tri do pet puta veće troškove energenata u odnosu na 2022.

Stagnacija rasta, a u nekim EU zemljama i recesija uz nastavak inflacije, značajno će utjecati na raspoloživ dohodak stanovništva što predstavlja rizik za turističku sezonu i izvoz. Uvođenje eura bit će kratkoročan izazov, no zajedno s ulaskom u schengenski prostor imat će pozitivan učinak na poslovanje hrvatskih tvrtki.

Ono što je nužno ako želimo zaustaviti negativne trendove i unaprijediti produktivnost i konkurentnost proizvođača u primarnoj proizvodnji mlijeka jest transformacija poljoprivredne proizvodnje, kroz nastavak ciljanog korištenja EU fondova, dodjelu državnog zemljišta onima koji stvaraju dodanu vrijednost i ublažavanje efekta rasta cijena stočne hrane i energije.

Kao najveći otkupljivač mlijeka u Hrvatskoj, Dukat će i dalje ulagati u unaprjeđivanje suradnje sa svojim kooperantima kako bi im pomogao premostiti ovo teško razdoblje.

New Report

Close