Smart Industry
PROMO

3D vizualizacija prostora – pravac do pametnih gradova

Prehnit zna kako nadvladati izazove digitalne stvarnosti.

Promo
09. lipanj 2022. u 22:00
Digitalna stvarnost Grada Metkovića s prikazom 3D modela /Prehnit

Od kada čovjek istražuje svoju okolinu, pojavila se potreba za prikazivanjem prostora koje se u počecima oslanjalo na 2D vizualizaciju u vidu analognih karata. S vremenom, razvoj tehnologije i digitalizacija podataka omogućili su 3D modeliranje terena, što tvrtka danas vrlo uspješno koristi, a sve s ciljem efikasnijeg uvida u stvarno stanje podataka i optimizacije poslovnih procesa.

Prehnit je izvrstan primjer kako na inovativan način prikupiti podatke snimanjem određenog područja iz zraka bespilotnom letjelicom. Zahvaljujući znanju i iskustvu Prehnitovog stručnog kadra, na području naselja Metković, kao centralnog i najvećeg naselja grada Metkovića, napravljen je 3D model grada. Rezultati obrade zračnih snimki su izrada digitalnog ortofota i digitalnog modela površina te 3D vizualizacija.

Tako cjelokupni plod Prehnitovog rada leži u otkrivanju uvida u stvarno stanje podataka, koje danas malotko zna prikazati na pravilan način. Modeliranjem stvarnosti Prehnit generira fotorealistični virtualni 3D model prostora. Ovisno o njegovoj primjeni i usklađenosti sa značajkama iz stvarnog svijeta, postoje različite razine detaljnosti (LoD = Level of Detail).

Razvoj tehnologije za prikupljanje prostornih podataka i alata za obradu istih, raširio je primjenu 3D modela koji čine digitalnu stvarnost te stvaraju atraktivnu prostornu vizualizaciju. Suvremena realnost jesu pametni gradovi, svjestan je Prehnit. Riječ je o urbanim područjima koja koriste različite vrste elektroničkih senzora za evidenciju podataka.

Svim pametnim gradovima zajednička točka su informacijska i komunikacijska tehnologija, a njihovo izvorište nalazi se u digitalnoj transformaciji. Prikazivanje prostora 3D modeliranjem terena okosnica je modernog pristupa učinkovitom upravljanju gradom, planiranju pametnog grada i urbane infrastrukture te otvorenosti podataka.

Prehnit je pouzdan partner, koji temeljem svojim brojnih usluga i projektima Evidencije nekretnina, gradovima i općinama smanjuje troškove, povećava prihode te ih vodi kroz proces digitalne tranzicije. 3D modeli objekata s različitim nivoima detaljnosti i prikazom tekstura koriste se u prezentaciji budućih projekata.

Upotreba 3D modela grada – osnove digitalne stvarnosti, ima različita područja primjene, a to su: BIM (building information model = informacijski model građevine), izrada dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih grafičkih prikaza, turizam, urbanizam, mobilna telekomunikacija, upravljanje katastrofama, navigacija vozila i pješaka, upravljanje objektima, analiza solarnog potencijala itd.

Vizualna komponenta ima bitnu ulogu u turizmu i daljnjem promoviranju grada kao turističkog odredišta, ali i u educiranju javnosti o zaštiti arhitekture i infrastrukture u svrhu očuvanja autentičnosti.

*Podaci koji su navedeni u tekstu dio su rada “Digitalizacija podataka, modeliranje terena i 3D vizualizacija objekata za potrebe planiranja pametnog grada”, autora Anje Batine, Vlatka Rolanda i Dragana Tasića koji će biti prezentiran na stručno-znanstvenom skupu “Metković 600 godina”, povodom šestote godišnjice prvog spomena imena grada Metkovića 1422. godine te će biti tiskan u sklopu zbornika skupa.

New Report

Close