30 godina hrvatskoga gospodarstva
Agencija za komercijalnu djelatnost

30 godina AKD-a: Od tiskare do razvoja naprednih IT sustava

Danas AKD razvija suvremena IT rješenja u području identiteta i sigurnosti, sustave sljedivosti te pruža usluge bankarskom sektoru i fintech industriji.

Promo
31. svibanj 2021. u 09:00
Press photo

Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) osnovana je prije 30 godina, u trenutku kada se pojavila potreba za proizvodnjom nacionalnih dokumenata Republike Hrvatske. Osobni dokumenti hrvatskih građana nisu trebali samo nositi prepoznatljiva obilježja već i zadovoljiti najviše tehnološke i sigurnosne standarde.

Danas AKD razvija suvremena IT rješenja u području identiteta i sigurnosti, sustave sljedivosti te pruža usluge bankarskom sektoru i fintech industriji. Također, važno je istaknuti kako se nalazi na listi pružatelja usluga povjerenja Europske komisije. U slavljeničku godinu tvrtka je ušla s realiziranim projektima koji su je definirali u segmentu sljedivosti u duhanskoj industriji i ribarstvu te pametnih rješenja u integriranom transportu.

Sudjelovali su realizaciji projekta prve hrvatske kriptomarke, a iznimno uspješan prijem u javnosti imala je i mobilna aplikacija HRana, koja pravodobno donosi informacije o povlačenju prehrambenih proizvoda s tržišta.

Kako i priliči, 30. obljetnicu uspješnog poslovanja obilježit ćemo s nekoliko nacionalnih projekata poput nove generacije osobne iskaznice, novom generacijom putovnice, biometrijske dozvole boravka, digitalne COVID-19 potvrde, uspostavit ćemo i platformu s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat, izraditi ID mobilnu aplikaciju i omogućiti građanima pravovaljano elektroničko potpisivanje putem mobilnih telefona i tableta. – istaknuo je glavni direktor AKD-a Jure Sertić te dodao – Već smo osigurali sve preduvjete za propisno prihvaćanje i digitalnu obradu klasificiranih podataka kroz implementaciju komunikacijsko informacijskog sustava, a predstavit ćemo i naš novi brand digitalnog identiteta i potpisnog rješenja Certilia. U skoroj budućnosti ćemo odraditi važan posao u bankarskoj i fintech industriji, a našim inozemnim partnerima ćemo osigurati kontinuitet u isporukama rješenja s dodanom vrijednosti i iz našeg novog Ureda za ICT tehnologije u Osijeku.

Iz AKD-a najavljuju kako će i u nadolazećem razdoblju nastavit pratiti i primjenjivati trendove u ICT i grafičkoj industriji te stvarati platforme za daljnja unaprjeđenja poslovanja i nove tržišne iskorake. Projekcija budućeg razvoja društva orijentirana je na širenje poslovanja, povećanje ekonomske uspješnosti na tržištu, gospodarski razvoj društva, ali i dobrobit šire društvene zajednice.

Usvajanjem novih informacijsko-komunikacijskih tehnologija te sigurnosnih i regulatornih zahtjeva, AKD će i u narednom će razdoblju nuditi proizvode i usluge koji se temelje na high tech ICT i smart card tehnologiji osiguravajući i dalje vodeću poziciju u specifičnoj niši identiteta i sigurnosti.

New Report

Close