Radionica industrijske simbioze

Radionica industrijske simbioze

Regional Center Adria u suradnji s Poslovnim dnevnikom, 25. 10. 2019. organizira, prvi put u Hrvatskoj, radionicu industrijske simbioze.

O događaju

Regionalni centar Adria zajednički je projekt Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Geološkog zavoda Slovenije i Zavoda za gradbeništvo Slovenije.

Industrijska simbioza prepoznata je kao inovativan princip suradnji tvrtki radi stvaranja konkurentskih prednosti putem razmjene resursa, pri čemu se niti jedna tvrtka ne doživljava kao otok, već se kroz njihovu suradnju stvaraju uzajamne koristi, promovirane kroz geografsku blizinu.

Glavna korist industrijske simbioze organizirane u lokalnoj i široj suradnji je smanjenje potrebe za izvornim sirovinama i otpadom, kroz koju tvrtke, poput organizama u prirodi, dijele svoje viškove generirane industrijskim procesima, bilo u obliku resursa, znanja ili energije.

Radionica industrijske simbioze održat će se 25. listopada 2019. godine u Kongresnom centru Forum – Zagreb s početkom u 10 sati. Predviđeno trajanje radionice je do 13 sati.

Radionica je namijenjena:

  1. tvrtkama koje traže nove načine za upravljanje otpadom (npr. recikliranje otpada iz rudarstva, otpada iz termičkih procesa, metalurgije, građevinskog otpada, muljeva i slično) i tvrtkama koje traže nove sirovine, a djeluju na ADRIA području (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Albanija).
  2. sveučilišnim i istraživačkim institucijama, državnim institucijama iz ADRIA područja…

Sudjelovanje na radionici se ne naplaćuje, ali je zbog ograničenog kapaciteta obavezna prijava.

Program

RASPORED:

10:00 - 10:10
Regional Center Adria
Dobrodošlica i kratka prezentacija
10:10 - 10:20
Predstavljanje koncepta industrijske simbioze i korištene metodologije
10:20 - 12:50
Radionica
rad u grupama – sudionici kroz upitnik navode koje sirovine su im potrebne u daljnjoj proizvodnji, a kojih imaju previše. Slijedi razmjena upitnika među grupama te razgovor o navedenome, analiza potreba/potražnji.
12:50-13:00
Zaključci
Voditelji radionice: doc. dr. Ana Mladenović (voditeljica laboratorija);
dr. Alenka Mauko Pranjić;
dr. Mateja Košir, Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) - Laboratorij za kamen, agregat in reciklirane materiale.

New Report

Close