ZSE lani izbjegla najgore, kapitalizacija dionica pala tek 2,6%

Autor: Ana Blašković , 15. siječanj 2023. u 22:00
Ivana Gažić, čelnica ZSE, smatra da domaće tržište može biti zadovoljno s 2022./D. Višnjić/PIXSELL

Lani je promet smanjen tek 1,5 posto unutar knjige ponuda, no ukupan volumen trgovanja veći je 16,5 posto.

Prošla godina donijela je dugo neviđene slomove na dioničkim i obvezničkim tržištima diljem svijeta zbog zaokreta monetarne politike i rata u Ukrajini, no domaća burza je izbjegla najgori scenarij.

Nakon živahnog starta, veljača je bila prekretnica s početkom invazije i padom indeksa i tržišne kapitalizacije da bi se raspoloženje do kraja godine popravilo.

Tržišna vrijednost dionica pala je 2,6 posto, a indeksi zaključili godinu šaroliko. Dionički indeks CROBEX pao je 4,8 posto, a CROBEX10 dvostruko dublje, 8,4 posto. Istovremeno, CROBEXtransport skočio je 52,5 posto.

Lani je promet smanjen tek 1,5 posto unutar knjige ponuda, no ukupan volumen trgovanja veći je 16,5 posto. Skok interesa bilježe ETF-ovi sa 68,4 posto intenzivnijim prometom.

”Generalno gledajući, naše tržište kapitala može biti zadovoljno obzirom da su domaći indeksi pali znatno manje nego najvažniji burzovni indeksi u svijetu, gdje su tržišta pretrpjela neke od najvećih minusa još od 2008.”, ističe Uprava Zagrebačke burze u osvrtu na 2022.

Burza je lani pozdravila dva nova listanja, istarskog Mon Perina i Quattro logistike uz šest novih uvrštenja na ime dokapitalizacija. U pet novih obvezničkih izdanja domaće tržište dočekalo je i prvu ‘zelenu’ obveznicu Meritus ulaganja čime filozofija ESG ulaganja polako probija i u Hrvatsku.

S prelaskom na euro na burzi su optimistični oko atraktivnosti lokalnog tržišta. “Vjerujemo da će eliminacija valutnog rizika odigrati važnu ulogu u potencijalnom porastu interesa, ojačati povjerenje ulagatelja te dati našem tržištu priliku za poboljšanje svoje ulagateljske baze, uz potencijalno niže troškove financiranja”, kažu na ZSE.

New Report

Close