Žene u upravama u tek 18% tvrtki s naše burze

Autor: Tomislav Pili , 08. ožujak 2021. u 22:00
Stjepan Orešković, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić i glavni direktor HUP-a Damir Zorić/ZSE

Kompanije uvrštene na ZSE ubuduće će morati odrediti ciljani udjel žena u nadzornom odboru i upravi.

Povodom Međunarodnog dana žena, na Zagrebačkoj burzi (ZSE) u ponedjeljak je zvonom označen početak trgovanja, a zazvonili su predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić te profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i poduzetnik Stjepan Orešković.

Uz Zagrebačku burzu, događanje su suorganizirali HUP i Global Compact mreža Hrvatska i to u sklopu globalnog događaja “Ring the Bell for Gender Equality”, navodi se u priopćenju sa ZSE.

Gažić je tom prigodom izrazila zadovoljstvo što su po četvrti put u društvu više od 90 svjetskih burzi koje simboličkim zvukom zvona otvaraju trgovanje povodom Međunarodnog dana žena.

“Vjerujem da je važno njegovati njegovo obilježavanje kao dobar povod da se svake godine zapitamo koji je status žena u našem društvu i kakvi su pomaci učinjeni u posljednjih godinu dana”, kazala je Gažić.

Navela je kako je zastupljenost žena u upravama društava čiji su vrijednosni papiri uvršteni na Zagrebačku burzu i dalje na niskih 18 posto, a dvostruko je manji broj predsjednica uprava, i taj je postotak godinama u stagnaciji.

Te su brojke, kako je kazala, nažalost posve u skladu sa svjetskim statistikama – globalno, žene zauzimaju svega 17 posto mjesta u upravnim tijelima kompanija.

“Hrvatska je 2020. imala 57,8 bodova u Indeksu ravnopravnosti spolova koji je izračunao Europski institut za ravnopravnost spolova. Svake godine situacija je nešto bolja, ali još smo daleko od europskog prosjeka od 67,9 bodova”, istaknula je Gažić napominjući da su prema tom indeksu, rodne nejednakosti najizraženije u domeni moći, koja mjeri rodnu ravnopravnost na pozicijama odlučivanja u političkoj, ekonomskoj i socijalnoj sferi.

“Kako bi doprinijeli promjenama na ovom području zajedno s Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (Hanfa) uveli smo odredbu u naš zajednički kodeks korporativnog upravljanja koja navodi da trgovačka društva koja su na Burzi moraju odrediti ciljani postotak ženskih članova u nadzornom i upravnom odboru, koji će se postići u sljedećih pet godina”, rekla je Gažić.

Kazala je i kako ulagatelji traže veću ravnotežu u korporativnom upravljanju i sve su osjetljiviji na to pitanje, što pokazuje u kojoj se mjeri svijet mijenja.

New Report

Close