Zagrebačka burza povećala udjel u Makedonskoj na 17%

Autor: Tomislav Pili , 27. lipanj 2022. u 14:05
Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze/S. Ćetković

Navodi se i kako je kupnja u potpunosti financirana vlastitim sredstvima, no koliki je iznos plaćen, sa Zagrebačke burze ne otkrivaju.

Zagrebačka burza (ZSE) povećala je udjel u vlasništvu Makedonske burze, no odobrenje tamošnjeg regulatora sugerira da su na vidiku i dodatne kupnje.

Kako stoji u priopćenju objavljenom krajem prošloga tjedna, Zagrebačka burza stekla je dodatnih 199 redovnih dionica koje predstavljaju 7,13 posto udjela u sjevernomakedonskom burzovnom operateru.

Navodi se i kako je kupnja u potpunosti financirana vlastitim sredstvima, no koliki je iznos plaćen, sa Zagrebačke burze ne otkrivaju.

Kako je ZSE prijašnjim kupnjama u vlasništvu imala 277 dionica ili 9,92 posto udjela, ovime je povećan udio na malo više od 17 posto. Istovremeno sa ZSE-a su objavili suglasnost sjevernomakedonske Komisije za vrijednosne papire za stjecanje do 30 posto udjela u Makedonskoj burzi.

“Sukladno odluci regulatora, stjecanje dodatnih dionica Makedonske burze trebalo bi se provesti u roku od 90 dana od primitka odluke. Daljnja dinamika ovisit će o dionicama raspoloživima za stjecanje, potencijalnim prodavateljima te drugim poslovnim i strateškim okolnostima”, kazao je član Uprave Tomislav Gračan.

Podsjetimo, Zagrebačka burza počela je ulaziti u vlasničku strukturu makedonskog tržišta krajem 2019. godine.

“Makedonska burza svakako je zanimljiva, posebno jer su naša tržišta prilično bliska u raznim aspektima te dugi niz godina vrlo uspješno surađujemo.

Činjenica da je Makedonska burza stekla petinu udjela u nacionalnom depozitoriju samo je dodatni pozitivan aspekt jer signalizira smjer integracije infrastrukturnih usluga tržišta kapitala”, kazao je Gračan.

New Report

Close