Zagrebačka burza od 15. srpnja izračunavat će novi indeks

Autor: Poslovni dnevnik , 28. lipanj 2020. u 21:59
Indeks CROBEX10tr uključivat će i dividende u izračun vrijednosti /Marin Tironi/PIXSELL

Novi indeks bit će istoga sastava kao postojeći CROBEX10 indeks.

Zagrebačka burza sredinom srpnja započet će s objavljivanjem novog indeksa, već 11. u svojoj ponudi. Kako su u petak priopćili s burze, 15. srpnja započet će se objavljivati novi dionički indeks – CROBEX10tr. Riječ je o indeksu ukupnog prinosa, gdje su dividende uključene u izračun.

Novi indeks bit će istoga sastava kao postojeći CROBEX10 indeks, a s obzirom da se radi o indeksu vaganom prema free float (udjel slobodnih dionica) tržišnoj kapitalizaciji, težina svake dionice bit će određena sukladno njezinoj free float tržišnoj kapitalizaciji, uz ograničenje težine pojedine dionice na 20 posto. Bazna vrijednost će biti 1000 bodova određena na današnji dan.

Kako navode sa Zagrebačke burze, CROBEX10tr jedanaesti je dionički indeks domaćeg tržišta kapitala i drugi indeks ukupnoga prinosa. CROBEXtr kreiran je u veljači 2014. godine.

Inače, glavni indeks CROBEX nastao je još u prošlom stoljeću, točnije 1997. godine, a u rujnu 2009. nastala je i njegova uža inačica, CROBEX10.

U veljači 2013. burza je počela izračunavati CROBEXplus i pet sektorskih indeksa, a u veljači prošle godine kreiran je CROBEXprime indeks u kojem su dionice uvrštene na najzahtjevnije tržište Zagrebačke burze. Uz to, lani je formiran i regionalni indeks vodećega tržišta ADRIAprime, koji uključuje dionice kompanija s Ljubljanske i Zagrebačke burze.

„CROBEX10tr daljnji je korak u kontinuiranom nastojanju Zagrebačke burze da ulagateljima ponudi veći broj obradivih podataka kako bi im omogućila lakše donošenje investicijskih odluka te sveobuhvatnije i jednostavnije praćenje tržišnih kretanja. Ovakvi indeksi ujedno su prikladni i za izdavanje strukturiranih proizvoda ili fondova čijim se udjelima trguje na burzi“, pojašnjavaju sa Zagrebačke burze.

New Report

Close