Uskoro lakši izlazak na burzu za mala i srednja poduzeća

Autor: Ana Blašković , 15. travanj 2021. u 22:00
Tomislav Gračan, član Uprave ZSE/GORAN STANZL/PIXSELL

Prag za prikupljanje kapitala za koji neće trebati prospekt povećan na 8 milijuna eura.

Pristup Progress tržištu Zagrebačke burze, multilateralnoj trgovinskoj platformi za male i srednje tvrtke, uskoro bi trebao postati jednostavniji.

Od 23. travnja na snagu stupaju nova pravila burze koja su usklađena s izmjenama europske regulative vezane za rastuća tržišta malih i srednjih poduzeća, kao i Hanfinim siječanjskim smjernicama kojima regulator predlaže lakši pristup tržištu kapitala.

Prospekt košta

Progress tržište platforma je namijenjena SME segmentu za prikupljanje izvora financiranja investicijskih projekata kao alternativa (uglavnom korištenim) bankarskim kreditima. U startu je zamišljena da omogući jednostavniji proces primitka u trgovinu te relaksiranije izvještavanje nego što je tvrtkama u službenim kotacijama.

Nova pravila trebala bi olakšati razumijevanje poduzetnicima, ali i skratiti sadržaj i pojednostaviti dokumentaciju za uvrštenje na burzu. Među izmjenama je i povećanje praga za prikupljanje kapitala bez izrade prospekta s dosadašnjih pet na osam milijuna eura, a upravo je priprema prospekta jedna od većih stavki u troškovniku izlaska na burzu.

Dio strategije ZSE

Na Zagrebačkoj burzi kažu da će ubuduće na Progress tržište biti moguće primanje novih vrsta financijskih instrumenata, poput zamjenjivih obveznica, izdavatelji će moći sklopiti ugovore o pružanju likvidnosti, a put za prikupljanje kapitala otvoren je i subjektima posebne namjene, tzv. SPV-ima.

“Od same uspostave Progress tržišta kontinuirano radimo na olakšavanju uvjeta za pristup tržištu kapitala malim i srednjim poduzećima u skladu s EU regulativom”, kaže član Uprave Tomislav Gračan.

Dodaje i da EU brzim tempom usvaja olakšice za tržišta poput Progressa čime otvara vrata europskim burzama da pravila prilagođavaju potrebama SME tvrtki.

5

milijuna eura ranije je bio prag prikupljanja kapitala bez izrade prospekta

“Kao burza aktivno sudjelujemo u brojnim inicijativama u Hrvatskoj i EU koje imaju za cilj pojednostavljenje i prilagođavanje zahtjeva za primanje u trgovinu i prikupljanje kapitala za srednja i mala poduzeća kroz trgovinske platforme poput ove, a novim izmjenama Pravila Progress tržišta napravili smo dodatni korak kako bismo doprinijeli stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike, gospodarski rast i zaposlenost”, rekao je Gračan.

Ta platforma uspostavljena 2018. kao dio razvojne strategije Zagrebačke burze s ciljem stvaranja uvjeta koji kompanijama u svim fazama rasta mogu osigurati kapital potreban za rast te na taj način doprinijeti stvaranju pozitivnog okruženja za poduzetnike. Fokus na male i srednje kompanije u fokusu je Europske unije.

Krajem 2020. Europska komisija imenovala je ZSE članom tehničke stručne skupine za za SME koja joj pružati stručna mišljenja i analize te utvrditi područja na kojima bi mogle biti potrebne daljnje mjere i poboljšanja, osobito kada se radi o pristupu kapitalu.

New Report

Close