Svijet novca
Svijet novca

Ulagači se okreću fondovima koji prate S&P 500 indeks

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
28. srpanj 2022. u 22:00
Dok je 2021. burza neprestano probijala nove rekorde, 2022. dosad je definirala dugotrajna rasprodaja/Reuters

Inflacija, stezanje monetarne politike te strah od recesije i dalje su aktualne teme koje su utjecale na stanje neizvjesnosti na tržištima. Američki S&P 500 indeks mjesec je završio padom od 8,39%, a Nasdaq-100 padom od 8,71%.

Indeks S&P 500 zaključio je prvu polovicu godine padom od gotovo 21%, što je najveći gubitak u prvom polugodištu u više od pet desetljeća, ostavljajući referentni indeks čvrsto na području “medvjeđeg tržišta”. Dok je 2021. burza neprestano probijala nove rekorde, 2022. dosad je definirala dugotrajna rasprodaja. Razloga tome je nekoliko.

Strah od recesije

Zbog pritisaka na rast cijena, posebice hrane i energije, kao i viših troškova zaduživanja raste strah od recesije. Podizanje kamatnih stopa, alat kojim se koriste središnje banke za obuzdavanje inflacije, pridonijelo je padu procjena vrijednosti dionica, zajedno sa zabrinutošću oko izgleda rasta. Najveći rizik za europsko gospodarstvo smanjenje je opskrbe plinom iz Rusije, što je značajno povisilo cijene i pobudilo strahove od potpune nestašice.

Na američkom tržištu, najviše priljeva zabilježili su ETF-ovi koji prate S&P 500 Index, kao što su Vanguard S&P 500 ETF i iShares Core S&P 500 ETF, zatim ETF-ovi koji prate NASDAQ-100 Index, kao što je Invesco QQQ Trust ili oni koji prate cjelokupno tržište, poput Vanguard Total Stock Market ETF.

Na listi su se našli i obveznički fondovi, poput Bloomberg Barclays 1-3 Month U.S. Treasury Bill Index i iShares Short Treasury Bond ETF. Povećane priljeve zabilježio je Vanguard High Dividend Yield ETF, koji ulaže u kompanije koje kontinuirano isplaćuju dividende.

Dio investitora usmjerio se prema kineskom tržištu kroz iShares MSCI China ETF. Kad bi grupirali fondove, primijetili bi da je najviše odljeva bilo iz obvezničkih. Ako pak promatramo fondove pojedinačno, najviše odljeva bilo je iz JPMorgan BetaBuilders Europe ETF, koji ulaže diljem razvijenih tržišta Europe.

Do odljeva sredstava došlo je i iz Financial Select Sector SPDR Fund, koji ulaže u kompanije iz financijskog sektora. Na listi su se našli i SPDR Gold Trust, koji prati cijenu zlatne poluge te Vanguard Real Estate ETF, koji ulaže u sektor nekretnina.

Nastavak isplate dividendi

Ukupan promet na Zagrebačkoj burzi u lipnju je iznosio 143,3 milijuna kuna, što je 16,9 posto manje u odnosu na mjesec ranije. U lipnju su kompanije nastavile s predlaganjem i odobravanjem isplate dividendi. Tako su dividende, među ostalima, odobrili Končar, Adris grupa, Podravka, Ina, Atlantic grupa i Ericsson Nikola Tesla.

Ukupan promet na Ljubljanskoj burzi u lipnju je iznosio 28,4 milijuna eura što je 14,7 posto manje u odnosu na svibanj. NLB i Sava Re u lipnju su potvrdili dividende. NLB je potvrdio isplatu dodatne dividende od 2,5 eura po dionici, što predstavlja prinos od 3,8 posto. Sava Re odobrila je isplatu dividende od 1,5 eura po dionici, što je prinos od 5,28 posto.

New Report

Close