Svijet novca
digitalizacija

Tehnološke dionice traže novi razlog za rast

Dokaz svojih tvrdnji vide u ovogodišnjoj izvedbi tehnološkog sektora koji je prošao “bos po trnju”, daleko više od ostalih industrijskih ili uslužnih sektora.

Tomislav Pili
27. studeni 2022. u 22:02
Foto: Reuters

Digitalizacija gotovo svih sfera života postala je realnost, a ne tek daleka budućnost koju možemo gledati u SF filmovima. Unatoč činjenici da su tehnološke kompanije danas ono što su industrijski divovi poput General Electrica ili Siemensa bili prije 50-ak godina, dio inozemnih analitičara pomalo hrabro izlazi s tezom da je završena era uspona cijena tehnoloških dionica. Dokaz svojih tvrdnji vide u ovogodišnjoj izvedbi tehnološkog sektora koji je prošao “bos po trnju”, daleko više od ostalih industrijskih ili uslužnih sektora.

Prepolovljene vrijednosti

Primjerice, američki tehnološki indeks Nasdaq od početka godine do sredine studenog potonuo je gotovo 30 posto, značajno više od “industrijskog” Dow Jonesa koji je u minusu nešto manje od osam posto. Situacija po tehnološke dionice još je katastrofalnija ako se pogledaju izvedbe pojedinih kompanija. Perjanica Silicijske doline, Apple, ove godine bilježi pad vrijednosti svojih dionica od 15 posto. No, u odnosu na ostale divove iz skupine FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix i Google) proizvođač iPhonea ostvario je najmanji gubitak jer su ostali prošli daleko lošije. To se posebno odnosi na Metu, holding u čijem je sastavu Facebook, koji je tijekom 2022. potonuo za 67 posto. Netflix je tijekom ove godine prepolovio svoju burzovnu vrijednost dok je internetski trgovac Amazon potonuo 43 posto. Google, odnosno Alphabet, ove je godine u minusu 32 posto. Podsjetimo, tehnološki sektor posljednjih je godina bio tržišni lider, posebice nakon izbijanja pandemije i rađanja trenda rada od kuće. Međutim, najave ekonomskog usporavanja u kombinaciji sa sve višom inflacijom i padom kupovne moći potrošača loše se održavaju na kompanije poput Amazona i Applea. Tu su i pitanja opravdanosti poslovne strategije što posebno važi za Metu koja se u potpunosti bacila na proširenu i virtualnu stvarnost. K tome, Netflix najavljuje da će njegov sadržaj pratiti i reklame, nakon što je godinama tvrdio kako njegovi korisnici cijene što filmovi i serije na toj streaming platformi nisu prekidani oglasima tijekom gledanja.

Todd Sohn, direktor i tehnički analitičar tvrtke Strategas, kaže za CNBC da tehnološke dionice, nakon pucanja dot.com balona 2000. godine, nisu obnovile ulogu tržišnog lidera sve do 2008. godine. Prema njegovom mišljenju, pred tehnološkim je sektorom opet jedno takvo razdoblje pada u drugi plan, a u fokusu investitora idućih godina mogle bi biti dionice energetskog i industrijskog sektora. Ipak, stvari nisu tako jednostavne. Luka Pavlović, portfelj menadžer Allianz Investa, pojašnjava da kod vrednovanja rastućih tehnoloških dionica trošak kapitala igra veoma bitnu ulogu jer većina tih kompanija trenutno posluje negativno ili slabo profitabilno i pretpostavka je da će imati opipljiviju zaradu tek za nekoliko godina. ”Kod tehnoloških kompanija i samo manji porasti kamatnih stopa mogu vrlo mnogo utjecati na vrednovanje. S te strane, ove godine imamo iznimno izražen pritisak na kamatne stope i prinose obveznica koji su znatno porasli zbog očekivanja i provedenih akcija središnjih banaka koje porastom referentnih kamatnih stopa žele obuzdati inflaciju. Naravno, postoje i etabiliranije tehnološke kompanije koje nisu više isključivo rastuće, već ih se može ipak sagledati i kao stabilnije kompanije, ali ove godine neke su od njih nakon godina boljih rezultata od očekivanja, ipak objavili rezultate koji nisu zadovoljili apetite tržišnih sudionika”, pojašnjava Pavlović.

Tko pruža dodanu vrijednost?

Osim toga, na manju privlačnost u očima investitora utječe i percepcija kako zbog rastućih kamatnih stopa dionice više nisu jedino sklonište za kapital. Na pitanje jesmo li doista na pragu završetka uspona tehnoloških dionica iz skupine FAANG, Pavlović kaže kako tehnološki proizvodi i usluge moraju pridonijeti jednostavnosti procesa i poslova, obogatiti i osuvremeniti ih ili općenito podići razinu efikasnosti odnosno zaista pružiti dodanu vrijednost. “Stoga, danas doista imamo tehnološke kompanije koje su svojim proizvodima ili uslugama povećale životni standard, doprinijele rastu ekonomije i boljem funkcioniranju društva te će one vjerojatno ostati u fokusu ulagača jer to mogu nastaviti činiti i u budućnosti”, kaže taj analitičar.

Luka Pavlović, portfelj menadžer u Allianz Investu: ‘Kompanije koje su povećale životni standard, doprinijele rastu ekonomije i boljem funkcioniranju društva vjerojatno će ostati u fokusu ulagača’

Međutim, FAANG je po njegovu mišljenju spoj u najmanju ruku nejednako društveno i poslovno korisnih kompanija što se tiče dodane vrijednosti i povećanja standarda življenja. “Mislim da to pokazuje i ovogodišnja izvedba dionica pojedinih kompanija iz skupine FAANG. Bez želje da imenujem pojedine kompanije i dionice, mislim da će one koje zaista pridonose napretku društva i ekonomije, bilo to iz skupine FAANG ili izvan, zadržati i čak povećati svoj utjecaj u svjetskoj ekonomiji, nastaviti rasti i poboljšavati svoje rezultate, a time se i (ponovno) profilirati kao atraktivne investicijske prilike”, zaključuje Pavlović.

New Report

Close