Svijet novca
Svijet novca

Središnje banke i dalje pokušavaju ‘slomiti kičmu’ inflaciji

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
24. kolovoz 2023. u 22:00
Predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde/Reuters

Europska središnja banka (ECB) povisila je kamatne stope deveti put zaredom s prethodnim mjesecom, ali je povećala mogućnost eventualne pauze u rujnu jer inflacijski pritisci pokazuju privremene znakove popuštanja dok pritom brige oko potencijalne recesije rastu. Boreći se protiv povijesnog skoka cijena, ECB je podigao troškove zaduživanja za ukupnih 425 baznih bodova uzimajući u obzir period od srpnja prethodne godine.

S pomakom od 25 baznih bodova za mjesec srpanj depozitna stopa ECB-a iznosi 3,75 posto, što je najviša razina od 2000. godine – prije nego što su novčanice i kovanice eura uopće bile u optjecaju, dok je pri tome glavna stopa refinanciranja postavljena na 4,25 posto.

Gospodarstvo mora usporiti

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde odustala je od prethodne prakse usmjeravanja tržišta za sljedeću odluku i dala do znanja da je ECB odlučan “slomiti kičmu” inflaciji. Tečaj eura pao je usred navedenog izvještaja i nakratko kliznuo ispod 1,10 dolara nakon što je porastao 0,5 posto na 1,1149 dolara prije toga.

Američka središnja banka, Federalne rezerve (FED), podigle su kamatne stope za četvrtinu postotnog boda u srijedu, dok je predsjednik te institucije Jerome Powell rekao da gospodarstvo i dalje mora usporiti, a tržište rada oslabiti kako bi se inflacija “vjerodostojno” vratila na cilj središnje banke SAD-a od dva posto. Navedeno povećanje (11. uzastopno od zadnjih 12 zasjedanja FED-a) postavilo je referentnu kamatnu stopu sa 5,25 na 5,50 posto, razinu koja je posljednji put viđena neposredno prije pada tržišta nekretnina 2007. godine i koja nije dosljedno premašena 22 godine.

Ključne cjenovne mjere i dalje rastu više nego dvostruko od cilja američke središnje banke. Iako je inflacija popuštala, to se do sada događalo uz male troškove za tržište rada, gdje je stopa nezaposlenosti i dalje na niskih 3,6%.

Juan najgora azijska valuta

Kineska središnja banka neočekivano je snizila kamatne stope po drugi put u tri mjeseca, što je novi znak da vlasti pojačavaju napore monetarnog labavljenja kako bi potaknule spori gospodarski oporavaka. Iz perspektive analitičara taj bi potez otvorio vrata potencijalnom smanjenju referentne kamatne stope (LPR) u Kini krajem kolovoza.

Padajući rast kredita i rastući rizici od deflacije u srpnju zahtijevali su dodatne mjere monetarnog popuštanja kako bi se zaustavilo usporavanje. Kineski juan pao je oko pet posto u odnosu na dolar do sada ove godine i postao jedna od najgorih azijskih valuta. Prinosi na kineske 10-godišnje državne obveznice smanjili su se na 2,56 posto što je najniža razina od svibnja 2020. godine.

* Brokeri Interkapitala

New Report

Close