Potpuno splasnulo ‘korona trgovanje’ na Zagrebačkoj burzi

Autor: Tomislav Pili , 28. travanj 2020. u 15:50
Od 20. do 24. travnja prosječni redovni dnevni promet iznosio je nešto manje od 7,5 milijuna kuna/Sanjin Strukić/PIXSELL

Indeks CROBEX je do kraja tjedna nastavio blago rasti te se zaustavio na vrijednosti od 1565,02 bodova

Početak novog radnog tjedna na Zagrebačkoj burzi s protrgovanih 10 milijuna kuna donio je nešto bolju likvidnost koja se prošloga tjedna spustila ispod razina u siječnju, posljednjeg mjeseca prije izbijanja epidemije koronavirusa.

Kako je jučer izvijestila Zagrebačka burza u objavi o utjecaju COVID-19 na poslovanje, protekli trgovinski tjedan obilježila je negativna statistika gotovo svih tržišnih pokazatelja.

„Prvi put od pojave COVID-19 u Republici Hrvatskoj krajem veljače, prosječni redovni dnevni promet bio je niži nego u siječnju ove godine.

U razdoblju od 20. do 24. travnja prosječni redovni dnevni promet vrijednosnim papirima iznosio je nešto manje od 7,5 milijuna kuna, što je gotovo 2 milijuna kuna ili 20 posto manje nego u siječnju te približno 3 milijuna kuna ili čak 28,3 posto manje nego u tjednu prije“, stoji u objavi burze.

Podsjetimo, tijekom veljače zabilježen je ukupni dionički promet od 346,8 milijuna kuna, a u ožujku od 518,2 milijuna kuna.Osim toga, nakon uzastopnog rasta protekla četiri tjedna, tržišna kapitalizacija dionica u proteklom je trgovinskom tjednu pala za gotovo 1,2 milijarde kuna ili 0,9 posto te sada iznosi približno 130,8 milijardi kuna.

Indeks CROBEX je do kraja tjedna nastavio blago rasti te se zaustavio na vrijednosti od 1565,02 bodova, 0,5 posto više u odnosu na zaključnu vrijednost prethodnog tjedna, dodaje se u objavi.Koliko je epidemija utjecala na poslovanje Zagrebačke burze postat će jasnije skorašnjom objavom kvartalnog izvješća.

Naime, jučer je održana sjednica Nadzornog odbora na kojoj su se, između ostalog, razmotrili financijski izvještaji za 2019. godinu te financijski izvještaji za prvo tromjesečje ove godine koji će investitorima pružiti detaljniji uvid u financijske rezultate i utjecaj COVID-19 na poslovanje, poručuje Zagrebačka burza.

New Report

Close