Novi načini financiranja i klase imovine glavne teme konferencije burze

Autor: Tomislav Pili , 21. listopad 2020. u 22:00
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze /GORAN KOVAČIĆ/PIXSELL

Organizatori smatraju da je i u ovakvim okolnostima financijskoj zajednici potrebno osigurati sadržaj.

Izvanredne okolnosti u kojima se se Hrvatska i svijet našli izbijanjem pandemije koronavirusa odrazile su se i na ovogodišnju konferenciju Zagrebačke burze i fondovske industrije koja danas započinje u Rovinju.

Naime, zbog epidemioloških mjera broj sudionika u odnosu na protekle godine je prepolovljen, a “novo normalno” utjecalo je i na teme kojima će se konferencija baviti u četvrtak i petak.

Složena organizacija

“S obzirom da je ograničenje skupa postavljeno na 200 osoba, očekujemo da će na konferenciji sudjelovati nešto više od 150 sudionika”, izjavila je predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić.

“Organizirati ovakvu konferenciju u sadašnjim okolnostima bilo je iznimno složeno jer se situacija mijenjala iz sata u sat. Međutim, zaključili smo da je financijskoj zajednici potrebno osigurati sadržaj i međusobne susrete. Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, smatram da nema zapreke da se ovakav skup održi”, kaže Gažić.

Prema njezinim riječima, financijska zajednica već je pokazala tijekom COVID-19 krize da može pružiti podršku gospodarstvu, a tek slijedi najvažniji dio kada će tržište dati svoj obol, a to je omogućavanje prikupljanja kapitala domaćim kompanijama.

Što se tiče programa, Gažić je naglasila kako imaju potvrdu dolaska dva člana Vlade, potpredsednika i ministra financija Zdravka Marića te ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josipa Aladrovića.

Skupu će se obratiti i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić te predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman. “Na konferenciji će biti riječi i o novim načinima financiranja i novim klasama imovine”, pojasnila je glavne teme Gažić.

Nagrada PD-a po 11. put

Na konferenciji će se 11. put dodijeliti i nagrada Poslovnog dnevnika kompanijama koje njeguju najbolje odnose s investitorima. No, ove godine Zagrebačka burza dodijelit će i posebno priznanje za transparentno izvještavanje investicijske javnosti u doba COVID krize.

“Burza, ali i europski financijski regulator ESMA, na početku krize apelirali su na izdavatelje da transparentno komuniciraju svoju poslovnu situaciju kako bi se smanjile razine panike i nesigurnosti na tržištu. Upravo će potreba transparentnosti biti glavna teza mog uvodnog obraćanja na otvaranju konferencije”, otkrila je čelnica Zagrebačke burze.

New Report

Close