Svijet novca
promet dionica

Najgori mjesec za dionice od izbijanja pandemije

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Brokeri InterCapitala
27. listopad 2022. u 22:02
Foto: Reuters

Rujan, tradicionalno loš mjesec za dionička tržišta, ovoga je puta bio najgori mjesec za dionice otkako je pandemija pogodila svijet. Američki dionički indeks S&P 500 u rujnu je pao 9,3%, a Nasdaq 10,5%. Pitanja oko inflacije, problema u opksrbnim lancima, rata u Ukrajini te potencijalne recesije i dalje zabrinjavaju investitore. Sve nade u smanjenje kamatnih stopa raspršene su jer su središnje banke ponovno potvrdile svoju predanost borbi protiv inflacije.

Sektor komunikacija najslabiji

Sektor komunikacijskih usluga bio je među najslabijim tijekom prošlog tromjesečja, zajedno s nekretninama, dok su se sektor diskrecijskih roba i energetika pokazali najotpornijima. Na američkom tržištu, najveće neto priljeve zabilježili su obveznički fondovi te fondovi koji prate S&P indeks. Najviše odljeva bilo je iz financijskog i tehnološkog sektora. Početkom listopada objavljeni su podaci za američki CPI, što je donijelo do velike volatilnosti na tržištu. Potrošačke cijene u SAD-u naglo rastu unatoč povećanju stope od strane FED-a. Bazna inflacija, koja ne uključuje troškove energije i hrane, porasla je prošlog mjeseca 6,6 posto na godišnjoj razini, brže od stope od 6,3 posto u kolovozu i najbrže u četiri desetljeća. Porast ukupnog CPI-a prošlog mjeseca, uključujući energiju i hranu, bio je 8,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je gotovo nepromijenjeno u odnosu na godišnji rast od 8,3 posto zabilježen u kolovozu.

Na dan objave podataka o inflaciji, tržište je bilo vrlo volatilno. S&P 500 pao je 2,4 posto ubrzo nakon otvaranja burze, dok su prije otvaranja tržišta, indikacije ukazivale na rast od 1,3 posto. Međutim, dionice su doživjele dramatičan preokret i zatvorile se 2,6 posto više. Nasdaq Composite završio je s rastom od 2,2 posto, oporavivši se od pada od oko 3,2 posto.

Dolazi još teže razdoblje

S korporativne strane, nekoliko je ključnih kompanija svojim izjavama dalo naslutiti da im predstoji teže razdoblje. FedEx je najavio dizanje cijena, Apple proizvodnju manje iPhonea, a Nike se i dalje suočava s problemima u opskrbnom lancu i viškom zaliha. Kakve su rezultate kompanije ostvarile u trećem kvaratalu bit će poznato tijekom mjeseca, što bi sudionicima tržišta moglo dati određene smjernice o kretanju tržišta u narednim mjesecima.

Ukupan promet dionicama i ETF-ovima na Zagrebačkoj burzi u rujnu je iznosio 427,5 milijuna kuna, što je čak 344% više u odnosu na kolovoz. Na takav rast najviše su utjecale blok transakcije, kojih u kolovozu nije bilo, a u rujnu su iznosile 271,3 milijuna kuna. Redovan promet porastao je 62%. Ukupan promet dionicama i ETF-ovima na Ljubljanskoj burzi u rujnu je iznosio 6,7 milijuna eura, što je porast od 31%. Blok trgovanje iznosilo je 1,3 milijuna eura, dok ga u kolovozu nije bilo. Redovan promet porastao je za 24,9 posto.

New Report

Close