Mon Perin oduševio u burzovnoj premijeri skočivši 18%

Autor: Tomislav Pili , 31. ožujak 2022. u 10:11
Predsjednik Uprave Mon Perina Massimo Piutti i čelnica Zagrebačke burze Ivana Gažić/J. Regović/PIXSELL

Trgovanje Mon Perinom na Zagrebačkoj burzi započelo je jučer, a već u prvoj transakciji cijena se popela na 39 kuna, 18 posto više od cijene u lanjskoj dokapitalizaciji.

Ako se po jutru dan poznaje, dionica Mon Perina bit će pravo osvježenje na domaćem tržištu kapitala. Nakon što je lani veliku pozornost ulagača izazvala dionica informatičke kompanije Span, koja je u ožujku ušla i u sastav indeksa CROBEX, ovu godinu mogla bi obilježiti istarska turistička kompanija.

Trgovanje Mon Perinom na Zagrebačkoj burzi započelo je jučer, a već u prvoj transakciji cijena se popela na 39 kuna, 18 posto više od cijene u lanjskoj dokapitalizaciji.

Mon Perin je odmah zasjeo na vrh ljestvice najlikvidnijih izdanja, a tu prednost nije ispuštao ni u drugom dijelu trgovinskog dana. Do 15 sati prikupio je vrlo solidnih 885.000 kuna prometa, a najviša zabilježena cijena iznosila je 40 kuna.

Na Zagrebačkoj burzi ne skrivaju zadovoljstvo s obzirom da se od ove dionice mnogo očekivali što se tiče likvidnosti. “Nadali smo se interesu investitora i intenzivnom trgovanju. Možemo izraziti veliko zadovoljstvo da je prvo uvrštenje ove godine imalo ovako dobar start.

To samo svjedoči da postoji ‘glad’ za novim izdanjima. Turistički sektor pokazao je izuzetnu otpornost i brz oporavak u kriznom razdoblju te nesumnjivo predstavlja jedan od atraktivnijih elemenata naše ekonomije”, izjavila je predsjednica Uprave Ivana Gažić.

Na pitanje kada bi najranije Mon Perin mogao slijediti primjer Spana i postati dijelom CROBEX-a, Gažić je pojasnila kako “Odbor za indekse može izvršiti izvanrednu reviziju i uključiti novouvrštenu dionicu u indeks u slučaju da se dionicom u prvih 30 dana od uvrštenja trguje svaki dan, uzimajući u obzir tržišnu kapitalizaciju i likvidnost”. Tržišna vrijednost kompanije trenutno se kreće oko 400 milijuna kuna. 

New Report

Close