Mogu li mali dioničari pogurati Pevex na burzu?

Autor: Suzana Varošanec , 26. svibanj 2021. u 11:50
Krešimir Bubalo/Luka Stanzl/Žarko Bašić/PIXSELL

Ne postoje opravdani razlozi zašto kompanija s prometom većim od 2 mlrd. kn ne bi bila na ZSE, kaže Lovrinčević.

Brzo bi trebalo biti poznato hoće li Pevex postati nova dionica na Zagrebačkoj burzi. Zbog takve mogućnosti i Udruga malih dioničara Pevexa, ususret dioničkoj skupštini, intenzivirala je svoje aktivnosti.

Vidljive su kroz poziv malim dioničarima da joj pošalju svoje punomoći za zastupanje na Glavnoj skupštini Pevexa koja je zakazana za 27. svibnja. U pozivu se navodi prijedlog Pevexova izlaska na burzu kao i potencijalni benefiti takvog poteza.

U fokus tako već sutra dolazi prijedlog dioničara Dicentre – drži 14,4% dionica i prava glasa u Pevexu, da se 13.201 dionica Pevexa, pojedinačnog nominalnog iznosa 10.000 kuna, uvrste na službeno tržište Zagrebačke burze.

Upravi Pevexa na čelu s Krešimirom Bubalom, u svrhu stavljanja ove odluke kao 7. točke dnevnog reda, prijedlog dopune stigao je zapravo sa strane pojedinačno gledajući trećeg po veličini dioničara Pevexa: bivšeg predsjednik Uprave Jurice Lovrinčevića, koji drži ukupno nešto više od 23% Pevexa, uz one preko njegove Dicentre dodatno i kao fizička osoba.

“Time se u interesu svih dioničara osigurava trgovanje dionicama pod istim uvjetima, na transparentan način, kao i praćenje njihove vrijednosti”, stoji u obrazloženju.

Navodi se pritom i da je “izlistavanje dionica na uređenom tržištu važan signal potencijalnim investitorima o transparentnosti i zakonitosti poslovanja društva”.

Prijedlozi su u interesu malih dioničara, smatraju u navedenoj Udruzi, no ključno će biti što o tome misli najveći dioničar Pavao Vujnovac koji drži 36% dionica, kao i Mario Radić koji osobno i preko Filira ima njih 16%. Što se Lovrinčevića tiče, svi bi se, kaže on, mogli okupiti na liniji burzovne dionice.

“Više ne postoje opravdani razlozi zašto ovako vrijedna kompanija s prometom većim od dvije milijarde kuna ne bi bila izlistana na Zagrebačkoj burzi. Nadam se da će u interesu svih dioničara moj prijedloga izlaska Pevexa na burzu biti izglasan, kao sljedeći odlučujući korak za daljnji razvoj kompanije”, kaže Lovrinčević.

“Uvrštenje na burzu olakšava kupnju i prodaju dionica, omogućuje ulazak institucionalnih ulagača poput mirovinskih fondova u vlasničku strukturu, osigurava veću financijsku transparentnost i obvezuje dioničara koji prijeđe kontrolni prag od 25% na davanje javne ponude za preuzimanje”, poručio je i predsjednik Udruge malih dioničara Pevexa Hrvoje Marković.

New Report

Close