Hrvatski Telekom treći put zaredom Dionica godine Zagrebačke burze

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2022. u 22:00
Ovogodišnji lauretati Nagrada Zagrebačke burze/Saša Ćetković

U Zagrebu održana 11. dodjela nagrada domaćeg tržišta kapitala.

Ovogodišnji laureat Nagrada Zagrebačke burze u kategoriji Dionica godine je Hrvatski telekom.

Nagrade su 11. put dodijeljene u petak u Zagrebu, a uzvanicima i nagrađenima uvodnim riječima i pozdravom obratili su se Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa), te Ana Zorić, ravnateljica Uprave za gospodarstvo i financijski sustav pri Ministarstvu financija kao izaslanica ministra financija.

Tankerska NG i HPB
Član Uprave Hrvatskog Telekoma za financije, Matija Kovačević preuzeo je nagradu za čak dvije kategorije, za Dionicu s najvećim prometom te Dionicu godine prema izboru javnosti. “Iznimno smo ponosni što su naše aktivnosti, angažman i kontinuirano stvaranje vrijednosti za naše dioničare još jednom prepoznati od strane financijske zajednice.

Nagradu ‘Dionica godine’ tako osvajamo treću godinu zaredom, a ‘Dionicu s najvećim prometom’ sedmi puta u zadnjih 11 godina. Usprkos brojnim makroekonomskim izazovima koji su obilježili 2022. godinu nastavili smo razvijati poslovanje, ostvarili rast ključnih financijskih pokazatelja i opravdali povjerenje dioničara”, izjavio je Kovačević.

Dionica Tankerska Next Generation proglašena je Dionicom s najvećim porastom cijene. Član Uprave John Karavanić kazao je kako nagrada dolazi u vrijeme kada je tankersko tržište obilježeno dramatičnim izazovima i izuzetnom potražnjom za brodskim prostorom dok se istovremeno svjetska flota tankera za prijevoz derivata smanjuje.

“Konačno, nakon relativno sedam loših kvartalnih izvješća u posljednje dvije godine, možemo zaključiti kako predviđanja ponovno značajno ohrabruju”, dodao je Karavanić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za Dionicu s najvećim porastom prometa je Hrvatska poštanska banka, koju je preuzeo predsjednik Uprave, Marko Badurina.

“Ova godina bila je za nas godina velikih promjena i izazova te organskog i anorganskog rasta, stoga mi je posebno zadovoljstvo primiti nagradu upravo u ovoj kategoriji jer dokazuje interes za našu dionicu i da investitori prepoznaju dalekosežnost naših odluka”, izjavio je Badurina.

Interkapital član godine
Interkapital vrijednosni papiri i ove su godine dobitnik nagrade za Člana godine, a u sklopu svečanosti i ove je godine dodijeljena PwC-ova Nagrada za građenje povjerenja javnosti (Building Public Trust Award – BPTA), koja se dodjeljuje od 2018. Cilj je nagrade prepoznati i nagraditi društva koja se ističu jasnoćom i transparentnošću izvještavanja prema svojim dionicima, a ove godine je uručena Ericsson Nikoli Tesli.

Nagradu Akademije Zagrebačke burze za doprinos edukaciji o tržištu kapitala primila je Gordana Kovač ispred Strukovne škole Virovitica dok je U ime društva Meritus ulaganja nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala preuzeo je Darko Horvat, predsjednik Uprave.

“Mplus je 2019. imao uspješnu redovnu javnu ponudu dionica, nakon toga smo 2021. proveli sekundarnu javnu ponudu, a 2022. smo lansirali prvu domaću ESG obveznicu”, rekao je Horvat. 

New Report

Close