Zeleno gospodarstvo
Fokus na zelenom

Društveno odgovorno poslovanje Zagrebačke burze nagrađeno priznanjem Premium zeleni certifikat

ZSE se obvezala prihvatiti progresivne promjene koje idu u smjeru održivosti globalnih tržišta.

PD VL native tim
29. lipanj 2023. u 22:00
Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze (ZSE)/S. Četković

Nastala iz svijesti o važnosti financijskog opismenjavanja kao preduvjeta dugoročne stabilnosti financijskog sustava svake države, Akademija Zagrebačke burze u proteklih je 13 godina okupila više od 11.000 sudionika iz cijele Europe i svijeta na više od 600 edukativnih događanja.

Riječ je o projektu koji je pokrenut kao edukativni odjel Zagrebačke burze, no s više od 90 razvijenih programa, među kojima su program za odnose s investitorima, koji je završilo čak 13 generacija stručnjaka, ili program za poslove usklađenosti, koji je završilo šest generacija polaznika, danas je najveći pružatelj usluga edukacije o financijskim tržištima u Hrvatskoj.

“Financijska tržišta izuzetno se brzo mijenjaju i stoga je od vitalne važnosti kontinuirano pružati dodanu vrijednost u vidu novih, specijaliziranih znanja za sve sudionike tržišta, od malih do profesionalnih ulagatelja pa do onih koji su posredno vezani uz tržište kapitala ili iz nekog drugog razloga imaju potrebu za takvim znanjima.

Jedan od važnih ciljeva Akademije Zagrebačke burze je unaprjeđenje financijskih znanja i vještina mladih, osobito studenata i učenika, odnosno jačanje njihove financijske pismenosti kako bi uspješno upravljali osobnim financijama i bili odgovorni članovi društva”, istaknula je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Promicanje dječjih prava

S UNICEF-om ZSE radi na jačanju svijesti poslovnog sektora o važnosti uključivanja dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

Prijatelj studenata
Akademija upravlja i online simulacijom burzovnog trgovanja pod nazivom Virtualna burza na kojoj je do sada registrirano više od 25.000 korisnika. Više od desetljeća Virtualnu burzu u nastavi koristi nekoliko ekonomskih i srodnih fakulteta, visokih te srednjih škola, a koliko im je vrijedno ovo online iskustvo, govori i činjenica da su napori Zagrebačke burze čak dvaput nagrađeni priznanjem “Prijatelj studenata”, koja se dodjeljuje organizacijama za znatan doprinos kvaliteti studentskog života, obrazovanju i stručnom usavršavanju studenata.

UNICEF-ov Think Thank
Od 2017. godine Zagrebačka burza surađuje s UNICEF-om na promicanju društveno odgovornog poslovanja s naglaskom na prava djece, odnosno radi na jačanju svijesti poslovnog sektora o važnosti uključivanja dječjih prava u svakodnevno poslovanje i upravljanje.

Godinu poslije ZSE je uključena i u UNICEF-ov Think Thank s ciljem kreiranja platforme za otvoreni dijalog o dječjim pravima i društveno odgovornom ponašanju tvrtki. Ono što se dodatno ističe u ovoj suradnji je uključenost zaposlenika Zagrebačke burze u projekte UNICEF-a; osim što ih je više završilo CSR Akademiju UNICEF-a Hrvatska, redovito, još od 2019. godine, sudjeluju u humanitarnim utrkama “Mliječna staza”.

Premium zeleni certifikat za izvrsnost
Navedeni primjeri društveno odgovornog poslovanja velikim su dijelom razlog zbog kojeg je Zagrebačka burza postala jedan od najvažnijih nositelja ekološkog priznanja Premium zeleni certifikat koji je, s ciljem odavanja priznanja tvrtkama i organizacijama koje su pokazale digitalnu izvrsnost i brigu o zajednici u cjelini, pokrenuo najveći privatni informacijski posrednik, tvrtka Elektronički računi.

Premium zeleni certifikat dodijeljen je ZSE-u i zbog sudjelovanja u inicijativi “Ring the Bell for Gender Diversity” koja okuplja više od 90 svjetskih burzi koje svaki Međunarodni dan žena započinju svoj rad simboličkim zvukom zvona, podsjećajući na potrebu da se u svijetu rada uključi sve veći broj žena i da im se omogući napredovanje u poslovnom svijetu.

Poticanje održivih ulaganja

Zagrebačkoj burza predano radi unutar inicijative UN-a Sustainable Stock Exchanges (SSE inicijativa) kojoj je cilj poticati održiva ulaganja.

Održivo poslovanje kao cilj
Najvažnije ekološko priznanje u poslovanju dodijeljeno je Zagrebačkoj burzi i zbog predanog rada unutar inicijative UN-a Sustainable Stock Exchanges (SSE inicijativa) kojoj je cilj suradnja između burzi i uvrštenih društava, regulatora i ulagatelja te drugih dionika s namjerom poticanja održivih ulaganja, istovremeno poboljšavajući poslovne prakse vezane uz okolišna, društvena i pitanja korporativnog upravljanja.

“Burza se ovime obvezala prihvatiti progresivne promjene koje idu u smjeru održivosti globalnih tržišta te jačati hrvatsko tržište usvajanjem i promoviranjem dobrih praksi iz ovog područja. Ulagateljima su ova pitanja u sve većem fokusu te smo ponosni što smo se pridružili drugim globalnim burzama, njima više od stotinu, kako bismo zajedno sa svim dionicima tržišta kapitala radili na promicanju ESG principa”, istaknula je predsjednica Uprave Zagrebačke burze prilikom pristupanja SSE inicijativi.

Briga o zaposlenicima
Osim što direktno ulaže u znanja i kompetencije mladih učeći ih financijskoj pismenosti kroz programe Akademije i razvija održiva tržišta u suradnji s dionicima u gospodarstvu, ZSE kontinuirano donira sredstva organizacijama od društvene važnosti.

Jedan je od sudionika hvalevrijednog projekta “Korak daje” u sklopu kojega su djeci SOS Dječjeg sela Lekenik predstavljene mogućnosti u odabiru zanimanja.

“Naši zaposlenici u dva navrata su se uključili i u projekt “Biciklom na posao” u organizaciji Sindikata biciklista, kojim se želi potaknuti i olakšati korištenje bicikala za putovanja na posao te pozitivno utjecati na zdravlje djelatnika”, istaknuli su iz Zagrebačke burze.

Uključivanjem zaposlenika u projekte od društvene važnosti, digitalizacijom procesa i poslovanjem kojim pozitivno utječe na okoliš i zajednicu, Zagrebačka burza pokazala se kao istaknuti primjer nositelja Premium zelenog certifikata kojem je društveno odgovorno poslovanje dio poslovnog identiteta.

* Sadržaj omogućio mojeRačun

New Report

Close