Divlja inflacija i neizvjesno stanje gospodarstva pritisnuli burze

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2022. u 22:00
CROBEX indeks prošloga je tjedna oslabio 0,59 posto, na 1902 boda/I. Šoban/PIXSELL

Domaće dioničko tržište protekloga je tjedna slijedilo vodeće svjetske burze.

Domaće dioničko tržište prošloga je tjedna slijedilo putanju kojom su se kretale vodeće burze, pritisnute podacima o inflaciji.

Na Zagrebačkoj su burzi protekloga tjedna glavni dionički indeksi pali, uz skroman promet, što ukazuje na nesklonost investitora ulaganju u rizičniju imovinu u uvjetima kada je inflacija na rekordnoj razini, a gospodarski izgledi neizvjesni.

CROBEX indeks prošloga je tjedna oslabio 0,59 posto, na 1902 boda, a CROBEX10 1,04 posto, na 1125 bodova, čime su izgubili dobitke od prethodnoga tjedna.

1,04

posto vrijednosti izgubio je prošloga tjedna indeks CROBEX10

Manji promet
Među sektorskim indeksima, najviše je na gubitku bio CROBEXnutris, gotovo dva posto, dok je najviše porastao CROBEXkonstrukt, za 1,82 posto. Redovni promet dionicama u skraćenom radnom tjednu, jer u petak burza nije radila zbog obilježavanja Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, iznosio je 18 milijuna kuna, što je za gotovo 10 milijuna manje nego u tjednu ranije.

Najveća gubitnica bila je dionica Jadroplova, budući da joj je cijena potonula 5,04 posto, na 66 kuna, dok je najveća dobitnica bila dionica Luke Rijeka, čija je cijena skočila za nešto više od 26 posto, na 58 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala vladao je oprez, budući da je Državni zavod za statistiku objavio da su potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle u listopadu za 13,2 posto, pa je tako inflacija dosegnula novu najvišu razinu od kada DZS vodi te podatke. Također, investitori su neskloni ulaganju u rizičnu imovinu, s obzirom na usporavanje aktivnosti u zemljama koje su najveći hrvatski trgovinski partneri.

Od važnijih vijesti, ministar financija Marko Primorac predstavio je u četvrtak prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit, koji će plaćati kompanije s prihodima u 2022. većim od 300 milijuna kuna, po stopi od 33 posto, no samo na dobit veću od 20 posto u odnosu na četverogodišnji prosjek.

Slabljenje Wall Streeta
Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica također pale, a trgovalo se oprezno jer će, unatoč popuštanju inflacijskih pritisaka, središnje banke nastaviti podizati kamatne stope. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,01 posto, na 33.745 bodova, dok je S&P 500 pao 0,7 posto, na 3965 bodova, a Nasdaq indeks 1,6 posto, na 11.146 bodova.

Zamah tržišta, potaknut slabljenjem inflacijskih pritisaka i nadom u usporavanje tempa povećanja kamata Feda, splasnuo je, pa se trgovalo oprezno. Inflacija u SAD-u popušta, što je prošloga tjedna potvrdio podatak da su proizvođačke cijene porasle 8 posto u 12 mjeseci do listopada, manje nego mjesec dana prije i manje nego što se očekivalo.

“Tržište pokreću podaci o inflaciji, koji su nešto niži nego što se očekivalo, što podržava nadu da je inflacija dosegnula vrhunac i da će u idućem razdoblju slabiti”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel. Slabljenje inflacije podržava nadu da će američka središnja banka usporiti tempo povećanja kamata.

New Report

Close