Svijet novca
Svijet novca

Burze u ritmu kamata, inflacije i velikog iznenađenja iz Mete

Komentar domaćeg i stranog financijskog tržišta.

Poslovni dnevnik
30. svibanj 2023. u 08:00
Foto: Reuters

Prvi kvartal je nastavio u prošlogodišnjem tonu sa standardnim fokusom na prisutnu inflaciju, mjesečne CPI izvještaje i sjednice središnjih banaka glede podizanja referentnih kamatnih stopa. Travanj je investitore okupirao i objavom kvartalnih izvještaja.

Jedan od pozitivnijih je Facebook i njegova matična tvrtka Meta Platforms s naglaskom na rast prihoda od prodaje oglasa po prvi puta u gotovo godinu dana čemu je glavni izvršni direktor Mark Zuckerberg zasluge dao uspostavljanju/poslovanju Facebook Reelsa. Prihodi od oglasa porasli su za 4,1% u razdoblju od siječnja do ožujka na 28,10 milijardi dolara nadmašivši konsenzusne Bloomberg procjene od 26,76 milijardi dolara. Ukupni prihodi Mete porasli su 2,6% na godišnjoj razini na 28,65 milijardi dolara što je nadmašilo prethodna očekivanja.

Skok prinosa

Gospodarski rast SAD-a usporio je više od očekivanog u prvom kvartalu prema preliminarnim podacima objavljenim od strane ministarstva trgovine. Realni bruto domaći proizvod u najvećem svjetskom gospodarstvu porastao je na godišnjoj stopi od 1,1% u razdoblju od siječnja do ožujka, usporavajući sa 2,6% u zadnja tri mjeseca 2022. godine, dok su predviđanja ekonomista govorila o rastu od 2%.

U usporedbi sa zadnjim kvartalom prošle godine, usporavanje BDP-a se prvenstveno održavalo padom privatnih zaliha i ne rezidencijalnih fiksnih ulaganja. Ti su trendovi djelomično neutralizirani povećanjem osobne potrošnje. Državni dug SAD-a našao se pod pritiskom nakon objave tih podataka pri čemu je prinos (osjetljiv na politike) na dvogodišnju obveznicu porastao za 0,12 postotnih bodova do 4,0476%. Na desetogodišnju obveznicu popeo se za 0,07 postotnih bodova do 3,509%.

Federalne rezerve (FED) podigle su kamatne stope za 0,25% na raspon od 5% do 5,25% s ranijih 4,75% na 5% i nagovijestile moguću pauzu u lipnju, iako su signalizirali da će pristigli podaci imati glavnu ulogu vezano za odluke glede monetarne politike. Predsjednik FED-a Jerome Powell je u svojem obraćanju najavio da će buduća odluka o monetarnoj politici biti vođena rezultatima pristiglih podataka od sastanka do sastanka. Najnovije povećanje stope ne samo da je podiglo FED-ovu referentnu stopu na najvišu mjesečnu razinu nego i na najvišu razinu u 16 godina.

Ključni podatak o inflaciji

Europska središnja banka (ECB) podigla je kamatne stope za 0,25% kao i što se očekivalo pri tome naglašavajući usporavanje sa nedavnih agresivnijih povećanja od 0,50%. Također se suzdržala od izričitog obvezivanja na daljnje povećanje gledajući sljedeći sastanak ECB-a u lipnju napomenuvši da će se sva buduća kretanja stopa temeljiti na utjecaju gospodarskih i financijskih očekivanja za inflaciju.

Zadnja, ali ne manje bitna iščekivana informacija za investitore je podatak o inflaciji u SAD-u za mjesec travanj. Inflacija u SAD-u neznatno je usporila, dok je pokazatelj temeljnih cijena koji pozorno prati FED blago usporio, ali je i dalje visok. Indeks potrošačkih cijena u SAD-u je porastao 4,9% na godišnjoj razini, dok su ekonomisti očekivali da će se taj broj zadržati na razini od 5% zabilježenoj u ožujku. U međuvremenu osnovno očitovanje koje izostavlja stavke poput hrane i energije poraslo je 5,5% na godišnjoj razini lagano se smanjivši sa 5,6% u ožujku.

* Brokeri InterCapitala

New Report

Close