Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE
Poslovni vikend
KAVALAN WHISKY

Tropska senzacija iz Tajvana

Priča Kavalana započinje u ožujku 2006. godine kada je destilirana prva kapljica budućeg whiskyja, dok je dvije godine poslije službeno izašla prva butelja.

Autor: Daniel Čečavac
09. listopad 2025. u 22:00
Foto: pd

Egzotični Tajvan, nadaleko poznat po svojim noćnim tržnicama, globalnoj dominaciji u proizvodnji poluvodiča te opsesiji u vožnji bicikala, posljednjih petnaestak godina postao je svjetsko žarište najfinijih whiskyja – i to zahvaljujući isključivo jednom brendu. Priča Kavalana započinje u ožujku 2006. godine kada je destilirana prva kapljica budućeg whiskyja, dok je dvije godine poslije službeno izašla prva butelja.

Tien-Tsai Lee, vlasnik Kavalana još je sredinom 90-ih pokušao ući na tržište alkohola, no u to vrijeme proizvodnja alkohola bila je pod državnim monopolom. Njegova čvrsta vizija o rađanju “nove domovine” whiskyja, obilazak mnogobrojnih čuvenih destilerija Škotske i Japana i dobar nos za konkurentnost, u vrlo kratko razdoblje, osiguralo mi je siguran put ka stvaranju uspješne Azijske whisky priče. Kavalan se smjestio južno od Tajvanske prijestolnice Taipeia, u Yilan okrugu – a destilerija je u vlasništvu King Car grupe, poznatoj po vodećem Tajvanskom brendu kave u limenci, Mr. Brown te pivu Buckskin.

Kvaliteta sirovine + tradicionalna tehnologija

Kavalan za proizvodnju svojih whiskyja koristi izvorsku vodu bogatu mineralima s Centralne planine te vodu koja se otapa sa snježnih vrhova planine Xueshan, druge najviše planine na Tajvanu s nadmorskom visinom od 3886 metara. Kavalan uvozi prvu kvalitetu maltiranog ječma iz Europe te koristi dvije vrste ječma. Također za proces fermentacije, Kavalan kombinira više kvasaca kako bi što više utjecao na dubinu aromatskog profila. Destilacija je ona dvostruka u tradicionalnim bakrenim kotlovima koji rade u parovima. Dvadeset kotlova od kojih svaki ima kapacitet od 7000 litara, proizvedeni su u Škotskoj.

Godišnja proizvodnja Kavalan whiskyja kreće se oko 10 milijuna litara, a s obzirom na to da se radi o Aziji koja nema čvrste regulative proizvodnje kao Škotska, destilerije su fleksibilnije eksperimentiranju – koje često ishodi pozitivnim rezultatom

“Srca” destilacije odvajaju se i takozvani “new make” ide na odležavanje u bačve koje se nalaze na pet katova visokim skladištima. Većina bačava koje Kavalan koristi su one od bijelog Američkog hrasta (ex-bourbon), međutim za posebne linije vina, kao što je Solist, Kavalan svoje whiskyje dozrijeva u Europskim bačvama u kojima su prethodno odležavala likerska vina poput Sherryja i Porta.

Tropska klima = ubrzano odležavanje

Posebnost proizvodnje ali i karaktera Kavalana krije se između ostalog u odležavanju. Naime, zbog tropske klime koja sa sobom nosi izrazito vruće i vlažno vrijeme, proces odležavanja i ekstrakcije iz bačve, odvija se znatno brže nego u klasičnim whisky regijama, primjerice kao onima u Škotskoj. Whisky će zbog ekstremnih vremenskih uvjeta ekstrahirati više aroma i tanina iz drva. Stoga je odležavanje u Kavalanu u prosjeku svega od četiri do šest godina – čak se i mladi whisky od samo dvije godine doima zrelije od starijih whiskyja iz drugih regija. Kombinacija izrazito vrućih dana i hladnih noći utjecat će na velike temperature razlike, pa će ovdje whisky dozrijevati dva do tri putu brže nego u Škotskoj. I ne samo da je vrijeme dozrijevanja whiskyja mnogo brže, već je i sama evaporacija veća – u Škotskoj ona iznosi oko 2 posto dok će u slučaju Kavalana na Tajvanu u prosjeku biti čak 15 posto! Takozvani “angel’s share” koji će smanjiti količinu u proizvodnji, također će direktno utjecati i na konačne cijene whiskyja – jedan od razloga zbog kojih Kavalan ima više prosječne cijene od drugih whiskyja u svijetu. Kavalan whisky prepoznatljivi su po svom robusnom stilu, kompleksnosti i punoći okusa s naglaskom na arome tropskog voća.

Moje tri preporuke:

Kavalan Distillery Select No.1

Odličan uvod u Kavalan kuću. Ovaj Single Malt whisky odležava u korištenim bačvama a krase ga sladunjave i tropske note poput ananasa, manga i vanilije. Na nepcu vrlo elegantan s naglaskom na suho voće, žitarice, med i duhan. Blago tanične strukture, karamele i muškatnog oraščića za kraj. Alkohol 40 %, cijena oko 60 eura.

Kavalan Solist Port Cask

Dio limitirane Solist serije koja uključuje mnogobrojna izdanja vinskih bačava a obično se radi o edicijama jedna bačve ili «single cask». Whisky je odležao bačvama Porta i napunjen je kao «cask strength» varijanta to jest bez snižavanja alkohola. Whisky je vrlo robusnog karaktera s notama tamnih šljiva, kupina, crne čokolade te dugotrajnog citrusnog završetka. Alkohol 58,6 %, cijena oko 120 eura.

Kavalan 15 Years Old (2025 Edition)

Najnovije izdanje Kavalana s prvom naznakom godine i najduljim dozrijevanjem i to u četiri vrste bačava: ex-Bourbon, oloroso Sherry, Ruby Port, i puncheon. Žarke bakrene boje s aromama đumbira, karameliziranih breskvi i briocha s orasima i cimetom. Hedonističko nepce s notama bergamota, citrusa, grožđica i tamne čokolade. Limitirano na 30.000 boca. Alkohol 43 %, cijena oko 200 eura.

Autor: Daniel Čečavac
09. listopad 2025. u 22:00
Podijeli članak —

New Report

Close