Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Kontinuirano ulaganje u brzi internet ključna je okosnica napretka zemlje

Do kraja 2023. HT će za još 150.000 korisnika omogućiti pristup gigabitnim brzinama.

PD VL native tim
15. prosinac 2022. u 22:00
HT danas ima 5G mrežu kojom pokriva više od dva milijuna ljudi/PD

Digitalizacija i ICT infrastruktura ključne su okosnice budućeg društvenog i gospodarskog razvoja Hrvatske, a kontinuirana ulaganja Hrvatskog Telekoma, osobito u optiku i 5G, sustavno pružaju potporu rastućoj potrebi za digitalizacijom. U protekle gotovo tri godine imali smo priliku uvjeriti se koliko je kvalitetna infrastruktura vitalna za funkcioniranje društva, gospodarstva, zemlje općenito jer bi se bez ICT industrije i digitalizacije značajan dio naših života potpuno zaustavio.

Prilagođavanjem svog operativnog modela HT je omogućio društvu da ostane povezano i nastavi funkcionirati – korisnicima je omogućeno da rade od kuće, kompanijama da se digitaliziraju, a djeci da prate nastavu. Usluge koje pruža nikada nisu bile toliko važne u svakodnevnom životu i zato je Hrvatski Telekom predan povezivanju svih u Hrvatskoj i omogućavanju pristupa svim prednostima i prilikama koje digitalizacija donosi.

Prvi metaverse događaj

Hrvatski Telekom snažno ulaže u razvoj 5G infrastrukture koja je jedan od ključnih pokretača napretka zemlje, a mnogi benefiti koje 5G donosi kvantificirani su u publikaciji “5G Atlas – Ekonomski učinci razvoja 5G infrastrukture u Republici Hrvatskoj”, nastaloj u suradnji HT-a i Ekonomskog instituta. Prema 5G Atlasu, godišnja neto korist od ulaganja u 5G procjenjuje se na 1,72 posto BDP-a.

Uvođenje 5G mreže moglo bi rezultirati povećanjem prihoda od 20 do 50 posto, izvozne sofisticiranosti od 10 posto, smanjenjem troškova poslovanja za 10 posto dok će se potencijal za osnivanje novih poduzeća povećati čak tri puta.

U vremenu kada tehnologija i digitalizacija pozitivno utječu na sve sektore – zdravstvo, proizvodnju, obrazovanje, turizam, poljoprivredu, pametne gradove…,HT ima odgovornost biti lider i tehnologiju i digitalizaciju omogućiti svima i svugdje. To, između ostalog, dokazuje i kontinuiranim investicijama u optičku infrastrukturu jer je brzi internet preduvjet za razvoj poslovanja te bolju kvalitetu života.

1,72

posto BDP-a godišnja je neto korist od ulaganja u 5G, prema 5G Atlasu

Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, Hrvatski Telekom je potpuno posvećen povezivanju svih njezinih dijelova te gradi mrežu ne samo u velikim gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima u kojima će do kraja 2023. godine za još 150.000 korisnika omogućiti pristup gigabitnim brzinama te osigurati digitalnu platformu za jačanje gospodarske aktivnosti i napretka.

Sustavnim ulaganjima u 5G i optiku HT je učvrstio svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem dvije umlautove “Best in Test” nagrade za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kvaliteta mobilne mreže HT-a dodatno je potvrđena osvajanjem Ookla Speedtest nagrade za najbržu 5G mrežu. Zahvaljujući ulaganjima HT danas ima 5G mrežu kojom pokriva više od dva milijuna ljudi, a FTTH tehnologijom omogućava pristup internetu i najsuvremenijim tehnologijama za pola milijuna kućanstava i tvrtki.

Upravo su ove dvije komponente bile ključni preduvjet za prvi metaverse događaj koji je u Hrvatskoj organizirao HT i koji se u potpunosti odvio u virtualnom prostoru gdje je predstavljena infrastruktura budućnosti. Metaverzum je evoluirana verzija interneta, odnosno ogromna interoperabilna mreža virtualiziranih 3D svjetova, koje veliki broj simultano povezanih ljudi može iskusiti u stvarnom vremenu.

Posrijedi je potencijalno iduća velika era računarstva u kojoj će se fizički svijet doslovno povezati s virtualnim, uz veliki potencijal revolucionariziranja praktički svake industrije i usluga, od zdravstva, obrazovanja, proizvodnje, financija, eCommercea, zabave i auto-moto industrije do energetike, arhitekture, građevine…

Povezivanje svih u Hrvatskoj HT radi provodeći strategiju održivog razvoja u cijelom svom ekosustavu s ciljem ostvarivanja ambicioznih ESG ciljeva te je drugu godinu zaredom osvojio nagradu Hrvatski indeks održivosti za 2022. za doprinose društvu i predanost održivom razvoju. Već gotovo dvije godine HT 100% svoje električne energije dobiva iz obnovljivih izvora te učinkovitije upravlja mrežom, čime potiče održivo poslovanje u skladu s mjerama hrvatske Vlade te smjernicama EU za smanjenje potrošnje energije, a u tom smjeru namjerava još jače djelovati.

Europski klimatski lider

Ovome u prilog ide i prvi korporativni vPPA sporazum (Virtual Power Purchase Agreement) koji je HT sklopio s tvrtkom Liburana d.o.o., u vlasništvu društva Professio Energia d.d., o opskrbi energijom iz obnovljivih izvora u Hrvatskoj. Sporazum označava veliku strukturalnu energetsku tranziciju i važan je korak prema osiguravanju potrebne energije iz obnovljivih izvora za poslovanje HT-a, a što će doprinijeti i ostvarivanju ambicioznih ESG ciljeva HT-a.

Veliko priznanje Hrvatskom Telekomu, predvodniku održivog poslovanja u Hrvatskoj, došlo je i od uglednog Financial Timesa, koji je Hrvatski Telekom uvrstio na prestižnu listu europskih klimatskih lidera za 2022. godinu. Sustavnim provođenjem strategije održivog razvoja HT je drugu godinu zaredom osvojio nagradu Hrvatski indeks održivosti za 2022. za doprinose društvu i predanost održivom razvoju. Cilj HT-a je nastaviti pozitivno utjecati na sva ESG područja, kako izravnim doprinosima tako i upravljanjem cijelim lancem vrijednosti.

* Sadržaj omogućio HT

New Report

Close