Ekološka proizvodnja ima ključnu ulogu u zelenoj tranziciji i u borbi protiv klimatskih promjena te je strategija „Od polja do stola“ u središtu europskog Zelenog plana. Na temelju tih dokumenata Hrvatska donosi nacionalni Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede od 2023. do 2030., razdoblje koje označava prekretnicu u proizvodnji hrane. Stvaranje okvira za podršku ekološke proizvodnje, s jedne strane te edukacija građana i stvaranje potražnje, na drugoj, ključni su za uspjeh zelene transformacije u proizvodnji hrane.
Neodržive prakse konvencionalne poljoprivrede i dalje su glavni pokretač gubitka bioraznolikosti, ali i zagađenja voda, degradacije tla, emisije stakleničkih plinova itd. Na temelju znanstvenih studija, povijesnih podataka i analiza, postoji široki konsenzus o ključnoj ulozi ekološke proizvodnje i potrošnje. U Strategiji od polja do stola Europska komisija je definirala cilj: ‘do 2030. najmanje 25 % poljoprivrednog zemljišta u EU pod ekološkim uzgojem i značajno povećanje ekološke akvakulture’. Slijedom tih strategija, Europska komisija je u ožujku 2021. objavila Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede.