Poslovna 2022.
Mario Čelan

Uloga razvojnih agencija bit će još razvojnija

Poduzetnici koji se odluče uložiti u područje Sisačko-moslavačke županije dobit će potporu od 50 – 70% vrijednosti investicije (50% za velika poduzeća, 60% za mala i 70% za mikro i mala poduzeća).

Mario Čelan
09. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL

Svijet će se u 2022. godini mijenjati još brže nego prethodnih godina, a naša iskustva nam kažu da ćemo morati biti još fokusiraniji, inovativniji i brži jer samo tako sredine koje su relativno zaostale za ostatkom Hrvatske mogu preskočiti granicu prosječnosti.

Kroz naš javnosti najpoznatiji projekt – Poduzetnički inkubator PISMO specijaliziran za gaming industriju, dokazali smo da su promjene kroz inovativnost moguće. No, Hrvatska se suočava i s nekoliko nedostataka. U prvom redu nedostatak kvalitetne radne snage i educiranih stručnjaka, a nakon toga i financijskih resursa. Zato je teško pratiti sve industrije i široko postavljati ciljeve. S time u vezi predviđamo da će uloga razvojnih agencija u 2022. godini biti još razvojnija.

Razvojna agencija SIMORA upravo u tome vidi priliku pokazati svoju autentičnost i to već od 1. siječnja kad dolazi promjena karte regionalnih potpora Hrvatske.

Poduzetnici koji se odluče uložiti u područje Sisačko-moslavačke županije dobit će potporu od 50 – 70% vrijednosti investicije (50% za velika poduzeća, 60% za mala i 70% za mikro i mala poduzeća). To, primjerice, znači da će poduzetnik koji ulaže na području SMŽ dobiti 15% veći udio sufinanciranja svojih investicija u odnosu na poduzetnika koji ulaže na području Grada Zagreba ili Sjeverne Hrvatske. Očekujemo da je upravo to, uz sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, naš adut u godinama koje slijede.

Poduzetnički inkubator PISMO koji smo otvorili u Novskoj već je okupio 65 tvrtki. Model kroz koji naučiš ljude proizvoditi videoigre, pomogneš im da se samozaposle i u inkubatoru pokrenu realizaciju svoje poduzetničke ideje postao je dominantan. Novitet su i mogućnosti otvorene tvrtkama koje svoje financiranje mogu generirati na posve nove načine. Govorim o platformama za crowdfunding putem kojih će dvije hrvatske inovacije iz inkubatora PISMO izaći na tržište.

Smatram da u svemu ovome poslovnom trebamo naći mjesta i za poticanje nekih tema koje su niz godina prisutne u javnosti, ali bez potpunog rješenja. Jedna koja mene tišti je ona o djeci koja svoj život provode u domovima jer nemaju odgovarajuću roditeljsku skrb, a nakon navršenih 18 godina života moraju iz doma izaći. Oni predstavljaju i polovicu hrvatskih beskućnika.

Ovim putem skrećem pozornost i na njih i promjene koje se moraju dogoditi u idućoj godini, a zbog kojih će oni imati osiguran posao i život po izlasku iz doma.

Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA

New Report

Close