Smart Industry
DI Klana

Optimizirali smo troškove i uvidjeli što još možemo unaprijediti

Tvrtka ulazi u drugu fazu potpune digitalizacije jednog od pogona.

PD VL native tim
04. listopad 2021. u 22:02

Tvrtka Di Klana specijalizirana je tvornica za drvene stolice koja je uvidjela prednosti uvođenja rješenja digitalizacije proizvodnog procesa. Tvrtka je to koja ima 380 zaposlenika i koja čak 98 posto svoje proizvodnje izvozi, a glavna tržišta su joj Njemačka, Italija, Francuska, Velika Britanija i SAD.

Kako objašnjava Denis Marković, direktor tvrtke Di Klana svaka moderna proizvodnja ili ona koja teži tome i industriji 4.0 mora razmišljati o digitalizaciji poslovanja i tvornice, tako da kad su ih kontaktirali iz tvrtke Ascalia te prezentirali rješenja nisu puno dvojili.

Iako je u startu u pitanju bio pilot projekt, ubrzo su shvatili da tu priču žele širiti te danas imaju partnerski odnos iz kojeg će se poslovanje i proizvodnja DI Klane dignut na razinu optimizacije i učinkovitosti koja zadovoljava najviše ciljeve.

Digitalizacija tvrtke Di Klana ulazi u drugu fazu u kojoj planiraju potpunu digitalizaciju jednog od pogona, koji će biti svojevrsni primjer za ostale proizvodne pogone.

“Provedba digitalizacije donosi nam mnogo benefita kao kolektivu, od potrebnih informacija za izvještavanje u realnom vremenu do optimizacije potrošnje repromaterijala potrebnih za proizvodnju naših stolica. Već sada olakšava praćenje ključnih strojeva uključenih u pilot projekt kao i praćenje repromaterijala, te na temelju praćenja izradu analiza koje nam daju realni uvid što još možemo unaprijediti.

Kao sve nove i nepoznate stvari u početku je dolazilo do malog otpora, ali nakon određenog vremena i edukacije, prihvaćeno je od strane ljudi koji vode pogone i operatera bez imalo problema te danas uviđaju da je to smjer kojim se treba kretati. Uprava DI Klane nastavila je i proširila suradnju s tvrtkom Ascalia iz čega je jasno vidljivo da su rješenja upravo ona koja su potrebna za daljnji rast poslovanja tvrtke”, otkriva Marković.

Na projektu digitalizacije je radio multidisciplinarni tim inženjera tvrtke Ascalia od automatičara, elektrotehničara do softver inženjera, ukupno šestero ljudi. Potpunom digitalizacijom proizvodnog procesa, Di Klana će moći optimalnije planirati proizvodnju, uvesti sisteme nagrađivanja djelatnika i dodatno smanjiti otpad i proizvodnju te rasipanje sirovina i resursa.

“Zasad smo odradili prvu fazu digitalizacije strojeva, gdje smo pokrili četiri vrste različitih strojeva, od najjednostavnijih do 5-osnih CNC-ova i robota. Implementacija je zbog specifičnosti strojeva i problema s opskrbnim lancima elektronike potrajala nekoliko mjeseci, ali je sada DI Klana spremna za digitalizaciju cijelog strojnog parka.

Sljedeći koraci su uvođenje paperless proizvodnje, gdje operateri više neće trebati ručno brojati i unositi realizacije po radnim nalozima, a radni nalozi se više neće printati i ručno raznositi već će se sve odvijati digitalno. Krajnji rezultat će biti smanjenje utroška sirovina i materijala, te veća efikasnost pojedinih strojeva uz jednak broj operatera i strojeva”, ističe Marin Bek, direktor tvrtke Ascalia.

Kako tvrdi, glavna prednost je što njihovo rješenje radi sa strojevima različitih starosti i različitih vrsta, bez potrebe za intervencijom od proizvođača strojeva.

“To je ključno, jer je DI Klana imala minimalne troškove i nije bilo potrebno uključivati podršku proizvođača strojeva koji standardno nemaju ni kapaciteta niti znanja potrebnih za digitalizaciju.

Strojevi koje smo pokrili variraju od običnih automatskih tokarilica do golemih robota za automatsko lakiranje, što je impresivan raspon za DI Klana, a i impresivan raspon za nas kao pružatelja usluge digitalizacije i modernizacije po principu ‘ključ u ruke’ ”, smatra Bek.

* Sadržaj omogućila Ascalia

New Report

Close