Gospodarska snaga hrvatskih regija
Zajedno do sredstava Europske unije

Sastanak pet župana – sve je spremno za potpisivanje Razvojnog sporazuma između županija, Vlade i EU

Bjelovarska županija za Sporazum je predložila sedam strateških, ali i tridesetak manjih projekata

Poslovni.hr
11. ožujak 2021. u 11:12
Foto: Bjelovarsko-bilogorska županija

Župan Damir Bajs bio je domaćin svojim kolegama, županima iz sjeverne i središnje Hrvatske na sastanku u povodu skorašnjeg potpisivanja Razvojnog sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU. Riječ je o dokumentu koji je ključan za prijavu i odobravanje velikih razvojnih projekata na početku novog proračunskog razdoblja Europske unije te za daljnje provođenje strateških projekata unutar županija.

–Put do sredstava EU nije lagan ni jednostavan. Ključno je pripremiti kvalitetne strateške projekte, a potom i riješiti sve administrativne i proceduralne korake. Naših pet županija sve je to uspješno provelo i danas smo prvi u Hrvatskoj potpuno spremni za jedan od posljednjih koraka – potpisivanje Razvojnog sporazuma između naših županija, hrvatske Vlade i Europske unije – objasnio je župan Bajs.
Radni sastanak Župani Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije još su prije dvije i pol godine potpisali Sporazum o suradnji. Damir Bajs, Radimir Čačić, Matija Posavec, Darko Koren i Željko Kolar u okviru zajedničkog djelovanja složili su se kako bi se trebalo pristupiti potpisivanju Razvojnog sporazuma za novo proračunsko razdoblje Europske unije 2021. – 2027. držan je i radni sastanak na tu temu u Vladi Republike Hrvatske, kada je i premijer Andrej Plenković načelno podržao inicijativu za potpisivanje Razvojnog sporazuma s pet navedenih županija.
Nakon toga petorica župana iskazala su interes za potpisivanje Sporazuma s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije te je temeljem toga održan niz radnih sastanaka s nadležnim ministarstvom kako bi se utvrdio sam tekst Razvojnog sporazuma te lista prioriteta, odnosno projekata, koji će ući u Razvojni sporazum.
– Ovo je dobar trenutak, kada to već nije napravljeno prije dvije i pol godine, da se Sporazum potpiše i to iz najmanje dva razloga. Prvi je da još uvijek nisu do kraja potpisani sporazumi s Europskom unijom, a drugo je to što su pred nama lokalni izbori. Drugim riječima, ovoga trenutka počinje jedna nova perspektiva, regionalna i lokalna. Naša zajednička poruka koja je nadstranačka bit će dovoljno čvrsta i jasna da se u ovom razdoblju pred nama nešto i dogodi – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.
Priprema projekata U okviru Razvojnog sporazuma očekuju se i sredstva za pripremu projekata kako bi se odmah moglo pristupiti početnim fazama njihove realizacije. Ključno je da u trenutku novog proračunskog razdoblja Europske unije županije imaju potpisan Razvojni sporazum o realizaciji važnih projekata. Među prioritetima su strateški projekti vezani uz prometnu infrastrukturu, školstvo, zdravstvo, turizam te druga područja, a njihovom realizacijom očekuje se i daljnji razvoj gospodarstva te nova zapošljavanja.

– Sama Bjelovarsko-bilogorska županija za Razvojni je sporazum predložila sedam strateških projekata, poput dogradnje bolničkog stacionara Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice i uvođenja novih sadržaja za razvoj posebnog oblika zdravstvenog turizma te rekonstrukcije i opremanja Centra za palijativnu skrb pri Općoj bolnici Bjelovar. Uz velike strateške projekte, Bjelovarsko-bilogorska županija predložila je i tridesetak manjih, a uključeni su gotovo svi gradovi i općine – izjavio je Bajs.

New Report

Close