Bogata povijest započela je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju pod vodstvom profesorice Zlate Bartl, popularno znane kao „Teta Vegeta“. Zahvaljujući izumiteljici i njenom timu, Vegeta je, kako će se kasnije pokazati, nezaustavljivo krenula putem uspjeha te vrlo brzo postala neizostavan dodatak jelima u kuhinjama diljem svijeta. Vegeta 40, kako se zvala u svojim počecima, danas je prepoznatljiva po svojoj plavoj boji i šarmantnom kuharu s omota.
Dvije godine poslije izuma, Vegeta je postigla proizvodnju od 16 tona. A danas, 60 godina poslije, Vegeta se koristi u više od 60 zemalja svijeta, na pet kontinenata. No ništa od toga ne bi se dogodilo da “teta Vegeta” nije 1955. godine ostala “zatočena” u Zagrebu zbog vremenskih neprilika i naletjela na oglas za posao koju ju je zainteresirao: Podravka je tražila kemijskog tehničara za rad u laboratoriju. Ona se prijavila, a dva dana poslije javili su joj da je dobila posao.