Konferencija “Hrvatsko i regionalno plinsko tržište”

Autor: Promo , 27. kolovoz 2018. u 14:25
Konferencija će se održati u Zagrebu, 15. listopada 2018.

Hrvatska nedovoljno iskorištava svoje zalihe ugljikovodika, štoviše, bilježi pad proizvodnje iz vlastitih izvora.

Hrvatska nedovoljno iskorištava svoje zalihe ugljikovodika, štoviše, bilježi pad proizvodnje iz vlastitih izvora. S obzirom da je situacija je posebno zabrinjavajuća u plinskome sektoru, Poslovni dnevnik organizira konferenciju posvećenu plinskom tržištu u Hrvatskoj i regiji – "Hrvatsko i regionalno plinsko tržište" 15. listopada 2018.

S obzirom na nesrazmjer potrošnje prirodnog plina i njegove proizvodnje, bilo je potrebno napraviti strategiju s naglaskom na sigurnost opskrbe energijom i zaustavljanje negativnih trendova kako u proizvodnji plina tako i u proizvodnji ostalih energenata.

Strategija energetskog razvoja temelji se na sigurnosti opskrbe energijom te se fokusira na tri cilja, a to su fleksibilna i održiva proizvodnja energije kroz smanjenje ovisnosti o uvozu energenata, zaustavljanje pada domaće proizvodnje, bolja povezanost i razvoj energetske infrastrukture i alternativnih dobavnih pravaca energije te veća energetska učinkovitost kroz razvoj mjera za rast učinkovitosti potrošnje energije. 

Tome doprinosi i strateški projekt izgradnje LNG terminala. Iako je u ovom trenutku teško predvidjeti koliko će LNG biti konkurentan, taj je terminal nužan upravo zbog sigurnosti opskrbe i dugoročnog razvoja gospodarstva. Bitno je naglasiti da će novi dobavni pravac prirodnog plina svakako promijeniti geostratešku sliku i pozicionirati Hrvatsku kao važnu stavku na europskoj plinskoj mapi.  

Konferencija će se održati u Zagrebu, 15. listopada 2018. u Kongresnom centru FORUM.

New Report

Close