Rastu cijena nekretnina u Hrvatskoj, osobito u Zagrebu i okolici te na obali, ne vidi se kraj

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Unatoč iseljavanju mladih i strožim uvjetima kreditiranja, potražnja za stanovima i kućama ne jenjava, pa su primjerice cijene stanova u Zagrebu već blizu povijesno visokih razina otprije deset godina, kad se za prosječan stan u starijoj zgradi plaćalo više od 2000 eura za kvadratni metar.

Dok diljem Europske unije cijene nekretnina tek blago rastu, njihovo poskupljenje u Hrvatskoj u usporedbi s prosjecima EU-a je strelovito. U Hrvatskoj su cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasle 8,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U posljednjem tromjesečju 2017. porasle su 7,6 posto, piše Tportal.

Mjesečno istraživanje iz rujna, koje provodi najveći domaći oglasnik Njuškalo, pokazuje da su na razini cijele godine cijene stanova u Hrvatskoj porasle 7,13 posto, a cijene kuća nešto više od četiri posto. Najskuplji kvadrat stana je u Dubrovniku, gdje se on prosječno trži po 3811 eura po kvadratu, u Splitu za 2744 eura po kvadratu, dok je prosjek u Zagrebu 1917 eura. Po snažnom rastu ističe se Zadar, u kojem je prosječan kvadrat ove godine poskupio 12 posto i sada se prodaje po 2075 eura.

Komentari (2)
 • hasenfefer
  hasenfefer 11:59 3.11.2018.

  jeff


  ma kako kenjate, koji streloviti rast vrijednosti, uredno pratim jer imam svoj oglas, u njuškalu se isti oglasi vrte već godinu dana.

  Niste u pravu. U Zagrebu dolazi do velikog rasta cijena zemljišta i novogradnje.
  Samim time ljudi misle da i njihov stari stan više vrijedi.

  Naime Zagreb je sve zanimljiviji zbog turizma i iznajmljivanja apartmana na jedan dan.

  Zbog toga dolazi do nedostatka kvalitetnih stanova za iznajmljivanje, pa rekao bi uopće stanova.

  S druge strane ovi s mora imaju velike prihode, dovoljne da sinu ili kćeri kupe stan kada idu studirati u Zagreb. Opet se kupuje novogradnja.

  Kako je kvalitetnih stanova malo, cijene divljaju.

  Znači sve je to sistem ponude i potražnje.

  Nemojmo zaboraviti ove koji su otišli van, pa nakon 4-5 godina imaju također bazu da uz pomoć roditelja kupe novi stan.

  Znači sve je to sistem ponude i potražnje. Nešto kao s radnom snagom.

  A Zagreb zbog najveće zaposlenosti i turizma, kao i kulturnih i obrazovnih sadržaja je traženiji od bilo kojeg primorskog grada.

 • jeff
  jeff 19:55 1.11.2018.

  ma kako kenjate, koji streloviti rast vrijednosti, uredno pratim jer imam svoj oglas, u njuškalu se isti oglasi vrte već godinu dana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!