U Hrvatskoj posluje više od 28 tisuća bonitetno izvrsnih poslovnih subjekata

Autor: Sponzorirani članak , 03. ožujak 2016. u 15:40
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Ta poduzeća predstavljaju sam vrh domaćeg gospodarstva – prihoduju dvostruko više od ostatka gospodarstva, dok im je neto dobit za 9 puta veća, zapošljavaju 2,5 puta više radnika, a njihova je neto plaća za 6% viša

Tvrtka Bisnode, vodeći ponuđač poslovnih informacija, još od 2011. godine sustavno prati najuspješnije te u Hrvatskoj provodi međunarodni projekt certificiranja vodećih poslovnih subjekata. Riječ je o poduzećima koja zadovoljavaju stroge međunarodne kriterije, a kako je Bisnodeov certifikat ujedno i garancija poslovne uspješnosti u narednih 12 mjeseci, takva su poduzeća i dokazano pouzdani poslovni partneri. Prema analizi koju je pripremio Bisnode, na našem tržištu posluje više od 28 tisuća bonitetno izvrsnih subjekata, a njima je uz domaće, otvoreno i europsko tržište gdje je certificiranje subjekata uobičajena poslovna praksa. U pregled bonitetno izvrsnih poduzeća uključena su poduzeća koja su obveznici predavanja godišnjih financijskih izvještaja.

Analizirajući skupinu od 28 tisuća bonitetno izvrsnih poslovnih subjekata te uspoređujući njihovo poslovanje s ukupnim gospodarstvom, vidljivo je da ta poduzeća predstavljaju sam vrh domaćeg gospodarstva – prihoduju dvostruko više od ostatka gospodarstva, dok im je neto dobit za 9 puta veća, zapošljavaju 2,5 puta više radnika, a njihova je neto plaća za 6% viša. Dvostruko su bolji od ukupnog gospodarstva i po pitanju investicija i izvoza – investiraju 2,3 puta više, a obujam izvoza je oko 2,8 puta veći. Takva su poduzeća poželjni poslovni partneri jer brže podmiruju svoje obaveze i manje se zadužuju – koeficijent tekuće likvidnosti je za oko 46% veći od prosjeka, dok je stupanj zaduženosti za oko 25% niži.

Najveći broj izvrsnih posluje na području Grada Zagreba – njih 10.339. Od ostalih županija, po udjelu broja izvrsnih subjekata ističu se Splitsko – dalmatinska županija gdje posluje 3.054 bonitetno izvrsnih poslovnih subjekata, Primorsko-goranska županija s 2.711 , Zagrebačka s 2.274 i Istarska županija s 2.203 poslovnih subjekata koji zadovoljavaju međunarodne kriterije bonitetne izvrsnosti.

Nadalje, promatrajući omjer ukupnog broja bonitetno izvrsnih poduzeća te ukupnog broja radno sposobnih žitelja pojedine županije, ponovno se ističe Grad Zagreb. Tamo na svakog 56. radno sposobnog stanovnika dolazi jedno bonitetno izvrsno poduzeće. Slijedi Istarska županija gdje na svakog 68. radnika posluje jedno takvo poduzeće, a slično je i na području Primorsko-goranske (1 izvrsno poduzeće na 80 radnika),Dubrovačko-neretvanske (1 poduzeće na 84 radnika) i Međimurske županije (1 izvrsno poduzeće na 90 radnika).

 

New Report

Close