Kako napraviti kvalitetnu cost-benefit analizu (CBA) za EU fondove?

Autor: Sponzorirani članak , 21. travanj 2015. u 09:23
Foto: PD

Saznajte kako napraviti cost-benefit analizu za prema novoj EU metodologiji.

Seminar COST-BENEFIT ANALIZA (CBA) PREMA NOVOJ EU METODOLOGIJI u organizaciji Hrvatskog instituta za financije (HIF) održava se u četvrtak i petak 23. i 24. travnja 2015. s početkom u 8.30 sati. Iz predavanja mr.sc. Edina Hadžavdića, CFA i Petra Sopeka saznajte:

  • Pretpostavke financijske analize (valuta, cijene, razdoblje financijske analize)

  • Visina investicije (materijalni troškovi, nematerijalni troškovi, promjene u obrtnom kapitalu u promatranom vremenskom razdoblju)

  • Operativni prihodi i rashodi (direktni troškovi, opći i administrativni troškovi, troškovi prodaje i distribucije, prihodi)

  • Financijski povrat investicije (FNPV(C) i FRR(K))

  • Izvori financiranja

  • Financijska održivost

  • Financijski povrat kapitala (FNPV(K) i FRR(K))

  • Praktični primjer financijske analize na case study-u

  • Ekonomska analiza (društvene koristi, ostali indirektni učinci, indikatori ekonomskih učinaka)

  • Procjena rizika (procjena, upravljanje i smanjenje rizika)

  • Analiza osjetljivosti (simulacija najboljeg i najgoreg scenarija)

  • Pogled evaluatora na financijsku i ekonomsku analizu – što je ključno za dobivanje adekvatnog broja bodova

  • Praktični primjer ekonomske analize na case study-u

 Prijavu za sudjelovanje možete ispuniti na web stranici Hrvatskog instituta za financije ili slanjem osobnih podataka na info@hif.hr (ime i prezime, poduzeće, telefon i mail) te na telefone 4677 548 ili 091/4677 548.

Cilj seminara je upoznavanje sudionika s cjelokupnom metodologijom te procesom izrade cost-benefit analize (CBA) kao ključnog dokumenta na osnovi kojeg evaluator ocjenjuje prihvatljivost projekta te donosi odluku o sufinanciranju iz sredstava kohezijskog i strukturnih fondova.

Seminar vam omogućava da se upoznate sa analizom profitabilnosti investicije, izračunom stope sufinanciranja te financijskom održivosti projekta kao i sa analizom osjetljivosti i rizika investicije. Kvalitetno napisana analiza temelj je za pozitivnu ocjenu evaluatora te je stoga izuzetno važno ovladati njezinim pojedinim dijelovima kao i biti upoznat sa procesom evaluacije.

Kroz praktične primjere, prezentacijom i osobnim iskustvom u području pripreme i provedbe EU projekata, nastojat će se polaznicima prikazati cost-benefit analiza (CBA) i to PREMA NOVOJ METODOLOGIJI.

Mr.sc. Edin Hadžavdić (CFA) savjetnik je sa izuzetno širokim spektrom znanja iz područja financijske analize (simulacije projekata, uključujući i složene projekte javno privatnih partnerstva) te analize operativnog poslovanja kompanija. Relevantno iskustvo stekao je u KPMG-u i Privrednoj banci. 2007. godine stekao je CFA titulu (Chartered Financial Analyst). 2002. godine završio je ugledan MBA program na Rotterdam School of Management u Nizozemskoj. Magistrirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Radi na nizu EU projekata gdje je specijaliziran za izradu studija izvodljivosti i cost-benfit analizu (CBA).

Petar Sopek je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu na smjeru financijska i poslovna matematika. Od 2009. radi u jednoj od najvećih poslovnih banaka u Hrvatskoj na poslovima upravljanja rizicima. Trenutno je na poziciji glavnog analitičara te vodi tim koji se bavi praćenjem kreditnog portfelja. Paralelno se aktivno bavi znanstvenim i stručnim istraživanjima iz šireg područja ekonomije, autor je četiri znanstvena i nekoliko stručnih radova, surađivao je na 15-ak projekata s nekima od vodećih domaćih stručnjaka, sudjelovao je kao predavač na domaćim i inozemnim konferencijama, a pojavljuje se i kao koautor knjige Studija isplativosti profesionalne rehabilitacije u RH.

Sve informacije o seminaru i prijavi – www.hif.hr.

New Report

Close