Vlada FBiH odobrila gradnju dviju termoelektrana i hidroelektrane

Autor: Poslovni.hr , 09. ožujak 2010. u 08:05

Vlada Federacije BiH odobrila je jučer na sjednici u Mostaru izgradnju dviju termoelektrana i jedne hidroelektrane čija se vrijednost procjenjuje na više milijardi maraka, priopćeno je iz vlade FBiH.

Riječ je o termoelektranama Kongora kod Tomislavgrada snage 550 megawata i Tuzle od 450 megawata te hidroelektrane Vranduk s 23 megawata instalirane snage. Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sa sjedištem u Mostaru i Elektroprivreda BiH sa sjedištem u Sarajevu započet će pripremne radove, a za financiranje gradnje termoelektrana potražit će strateške partnere putem međunarodnog natječaja.

Federacija BiH ostala bi vlasnik objekata dok bi strateški partneri povrat uloženih sredstava ostvarili isporukom proizvedene električne energije. Jamstva za uložena sredstva predstavlja izgrađeni objekt, a zajedničko upravljanje i odlučivanje o strateškim pitanjima putem konsenzusa je model funkcioniranja zajedničke tvrtke, priopćeno je iz federalne vlade.

Mostarska Elektroprivreda ranije je priopćila da je investicija izgradnje termoelektrane Kongora vrijedna 1,1 milijardu maraka (oko 3,9 milijardi kuna). Izgradnjom te termoelektrane osigurala bi se dovoljna količina energije za područje koje pokriva Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close