Vijest o dogovoru Njemačke i Francuske potaknula Wall Street

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2011. u 09:15

Jučer su na Wall Streetu dionica porasle, no tek u posljednjem satu trgovanja, nakon vijesti da su Njemačka i Francuska dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju.

Dow Jones Industrial Average porastao je 1,58 posto na 11.577 bodova, dok je Standard & Poor’s 500 skočio 2,04 posto, na 1.225 bodova, a Nasdaq Composite 1,63 posto, na 2.657 bodova. Sva tri indeksa naglo su skočila tek u posljednjem satu trgovanja, nakon što je britanski Guardian objavio da su Francuska i Njemačka, kao dio plana za suzbijanje dužničke krize, dogovorile povećanje europskog fonda za financijsku stabilizaciju (EFSF), koji sada iznosi 440 milijardi, na 2.000 milijardi eura.

Prije vijesti o povećanju tog fonda na tržištu je vladala nesigurnost zbog slabih kvartalnih poslovnih rezultata banaka. Goldman Sachs ostvario je u trećem tromjesečju veći gubitak nego što se očekivalo, dok je Bank of America poslovala s dobiti, no samo zahvaljujući prodaji imovine. Ipak, nakon vijesti o povećanju EFSF-a, cijene tih dionica snažno su porasle. Dionica Bank of America poskupila je više od 10, a Goldman Sachsa više od 5 posto. Dionica IBM-a pojeftinila je, pak, više od 4 posto, jer su poslovni rezultati tog tehnološkog diva u proteklom kvartalu bili slabiji nego što se očekivalo.

Najveće razočaranje stiglo je, međutim, nakon zatvaranja Wall Streeta, kada je Apple prvi puta nakon niza godina izvijestio o slabijim rezultatima nego što se očekivalo. Posljedica je to podbačaja prodaje iPhonea. U proteklom je kvartalu prodano oko 17 milijuna tih uređaja, a očekivala se prodaja oko 20 milijuna. Cijena dionice Applea potonula je 5 posto.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close