‘Uz slab promet, smjer tržišta lako se mijenja’

Autor: Poslovni.hr , 16. rujan 2012. u 11:10

Crobex indeks Zagrebačke burze snažno je porastao drugi tjedan zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo četiri mjeseca, što se ponajviše zahvaljuje optimizmu na svjetskim tržištima nakon što je američki Fed olabavio monetarnu politiku.

Crobex indeks porastao je prošloga tjedna 1,88 posto, na 1.716 bodova, najvišu razinu od 23. svibnja, kada je na zatvaranju iznosio 1.720 bodova. Crobex10 skočio je, pak, 1,94 posto, na 937 bodova, najvišu razinu od 24. svibnja, kada je iznosio 945 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je prošloga tjedna 42 milijuna kuna, što je otprilike 33 milijuna manje nego prethodnoga tjedna. „Protekli su tjedan na domaćem tržištu obilježili mali prometi i rast indeksa, pri čemu je Crobex u srijedu, po prvi puta od 20. kolovoza, uspio premašiti 1.700 bodova. Rast indeksa poduprt je pozitivnim kretanjima na svjetskim burzama, pod utjecajem odluke Feda da pokrene treći krug kvantitativnog monetarnog popuštanja. To je ojačalo sklonost investitora prema rizičnijim ulaganjima“, kaže Lav Bernfest, analitičar odjela Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke. Ipak, dodaje da je promet i dalje razočaravajući.

„Posljednji puta trgovanje na domaćem tržištu bilo je nešto živahnije krajem veljače, kada je Europska središnja banka intervenirala na svjetskim financijskim tržištima, a dnevni promet je dosezao i 45 milijuna kuna. Međutim, sada je izostala veća aktivnost investitora. A uz slabi promet, smjer tržišta lako se mijenja“, kaže Bernfest. S obzirom na nedostatak domaćih poticajnih vijesti, uspon Crobexa ponajviše se zahvaljuje optimizmu na svjetskim burzama nakon što je američki Fed najavio nove mjere za poticanje gospodarskog rasta.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks skočio 2,2 posto, dok je S&P 500 porastao 1,9, a Nasdaq indeks 1,5 posto. Zahvaljujući tome, Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli su najviše razine od prosinca 2007., a Nasdaq od studenoga 2000. godine. I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,1 posto, dok je frankfurtski DAX skočio 2,7, a pariški CAC 1,8 posto.

Nakon dvodnevne sjednice, Fed je u četvrtak najavio dugo očekivani treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike, tzv. QE3. Ubuduće će mjesečno otkupljivati 40 milijardi dolara vrijedne obveznice s hipotekarnim jamstvima sve dok stopa nezaposlenosti, koja iznosi 8,1 posto, značajnije ne padne. Fed je također poručio da će ključne kamatne stope zadržati na rekordno niskim razinama od oko nula posto sve do sredine 2015. godine.

„Cijene dionica snažno su porasle nakon Fedove najave novih monetarnih poteza. Iako su najvažniji burzovni indeksi rasli i u tjednima uoči te odluke, očito je da tržišta imaju prostora za daljnji rast. I idućih tjedana zasigurno će svjetska tržišta kapitala pozitivno reagirati, s obzirom da će Fed mjesečno ulijevati najmanje 40 milijardi dolara putem otkupa obveznica. Dodatno, program otkupa je i vremenski neograničen, odnosno trajat će sve dok se tržište rada ne poboljša“, kaže Bernfest.

Kako dodaje, i domaće tržište moglo bi idućih tjedana pratiti pozitivna kretanja na svjetskim burzama, zbog spremnosti investitora na rizičnija ulaganja nakon najnovijih odluka Feda. „Dodatno je splasnula i zabrinutost investitora oko dužničke krize u eurozoni, pogotovo nakon odluke njemačkog ustavnog suda sredinom protekloga tjedna da se može ratificirati uspostava mehanizma za stabilizaciju eurozone (ESM), što je jedna od ključnih mjera za ublažavanje dužničke krize“, zaključuje Bernfest.

Na domaćem je tržištu prošloga tjedna najveći promet ostvaren dionicom HT-a, 5,4 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala blagih 0,1 posto, na 198,99 kuna. Najveći rast cijene među likvidnijim izdanjima ostvarila je dionica Vupika, za 8,21 poto, na 102,8 kuna, uz promet od 2,83 milijuna kuna. Snažno je porasla i cijena dionice Valamar Adrije Holdinga, za 6,36 posto, na 103,65 kuna, a njome je ostvareno 1,6 milijuna kuna prometa. Istodobno, znatnije je ojačala i povlaštena dionica Adris grupe, za 3,99 posto, na 221 kunu, uz promet od 3,3 milijuna kuna. I većina je drugih dionica prošloga tjedna ojačala, dok se po padu cijene izdvaja dionica Uljanik plovidbe, koja je oslabila više od 8 posto.

Od poslovnih vijesti, u petak potkraj trgovanja Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je Đuri Đaković Holdingu objavljivanje dobrovoljne ponude za preuzimanje Ingre, a cijena koju se Đaković obvezuje platiti iznosi 6 kuna po dionici. Obveza objave dobrovoljne ponude za preuzimanje odnosi se na sve redovne dionice Ingre, njih 13.545.200, nominalnog pojedinačnog iznosa od 20 kuna, što predstavlja 100 posto temeljnog kapitala Ingre. Slavonskobrodski holding uvjetovao je dobrovoljnu ponudu za preuzimanje dosizanjem praga uspješnosti od najmanje 95 posto dionica Ingre. Do obustave u zadnjih 15 minuta trgovanja u petak cijena dionice Ingre porasla je 0,96 posto, na 5,24 kune, a dionici Đakovića za 1,92 posto, na 71,50 kuna.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close