Uhićen Ante Gotovina

Autor: Poslovni.hr , 08. prosinac 2005. u 13:15

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte objavila je danas u Beogradu da je hrvatski general Ante Gotovina sinoć uhićen na Kanarskim otocima, u Španjolskoj. Premijer Ivo Sanader potvrdio je na sjednici Vlade koja je počela s kašnjenjem od sat vremena, da je Gotovina uhićen u Španjolskoj i da je u tijeku procedura njegova izručenja u Haag. Carla Del Ponte zahvalila se “hrvatskoj strani na suradnji kao i španjolskim vlastima što su surađivale i pomagale i nama i Hrvatskoj. Mi smo u potrazi za Gotovinom od rujna, konačno je u pritvoru i bit će uskoro u Haagu. očekujemo da će uskoro biti privedeni i drugi bjegunci Karadžić i Mladić”. Prema nepotvrđenim vijestima Poslovni dnevnik doznaje da je ključnu ulogu u Gotovininom uhićenju imalo Državno odvjetništvo na čelu s Mladenom Bajićem. Sada se radi na proceduri njegova izručenja Haagu, kazala je glasnogovornica Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, dodavši da se Carla Del Ponte tim povodom čula s hrvatskim premijerom Sanaderom. Reuters je pak objavio da je Gotovina noćas uhićen u hotelu na Tenerifima i da je jutros vojnim avionom prebačen u Madrid gdje će se danas poslijepodne pred Visokim sudom odlučiti o njegovom izručenju. Vijest su prenijele i druge svjetske agencije. “Imam vrlo dobre vijesti. Ante Gotovina je tijekom prošle noći uhićen u španjolskoj”, kazala je Del Ponte, dodajući da je Gotovina trenutačno u pritvoru i da se priprema njegovo izručenje Haagu, objavio je AFP. Premijer Sanader dodao je da je “ovime konačno potvrđena vjerodostojnost hrvatske države i svih institucija hrvatske državne vlasti da Gotovina nije u Hrvatskoj”, dodajući da su hrvatske vlasti na temelju saznanja svih uključenih institucija, govorile da Gotovina nije u Hrvatskoj. Ponovio je da vladavina prava nema alternative.

Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, donesen prije deset godina, vrlo precizno govori o načinu suradnje. Dužni smo poštovati domaće zakonodavstvo kao i međunarodno preuzete obveze, istaknuo je dodajući da se svatko tko je optužen mora suočiti s optužbama i odgovoriti na njih. Kao i u slučaju generala Gotovine, kao i generala Markača, Čermaka, Ademija i šest Hrvata iz BiH, u interesu je Hrvatske da se utvrdi puna istina. Hrvatska će sa svoje strane učiniti sve da se dođe do pune istine, kazao je premijer. Istaknuo je da i u ovom, kao i u slučaju svakog optuženog vrijedi temeljno pravno pravilo – presumpcija nevinosti. Vlada će pratiti daljnji slijed događaja, dodao je Sanader.
Odvjetnički tim generala Ante Gotovine nema nikakvih službenih informacija o njegovom uhićenju, no ako se potvrdi da je informacija točna vrlo je vjerojatno da će netko iz tima otputovati na Kanarske otoke, izjavili su danas Gotovinini odvjetnici. “Ako je general uhićen poduzet ćemo sve pravne korake koji nam stoje na raspolaganju kako bi pomogli našem branjeniku”, izjavio je jedan od odvjetnika Marin Ivanović.
Umirovljeni general Gotovina optužen je u lipnju 2001. godine za ratne zločine počinjene protiv srpskih civila i njihove imovine počinjene tijekom i nakon operacije Oluja, od kolovoza do studenoga 1995. Prvotna optužnica protiv njega potvrđena je 8. lipnja 2001., a otpečaćena 26. lipnja 2001., od kada je u bijegu. U izmijenjenoj optužnici iz 2004. navodi se da je Ante Gotovina s drugima, uključujući Ivana Čermaka, Mladena Markača i predsjednika države Franju Tuđmana sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu, čiji zajednički cilj je bio prisilno i trajno uklanjanje srpskog stanovništva iz regije Krajine, između ostalog pljačkanjem, oštećivanjem ili potpunim uništavanjem imovine srpskog stanovništva, kako bi se pripadnike tog stanovništva odvratilo ili spriječilo da se vrate i ponovno nastane u svojimdomovima.
Gotovina se u optužnici tereti po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti u četiri točke za zločine protiv čovječnosti zbog progona na političkim, rasnim i vjerskim osnovama, deportacije i prisilnog preseljenja i druga nehumana djela. Tužiteljstvo ICTY-a ranije je najavilo namjeru da predmet protiv generala Gotovine objedini s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, koje se tereti za ista kršenja međunarodnog humanitarnog prava po istoj Činjeničnoj osnovi, te da im održi zajedničko suđenje.

Što pišu drugi mediji:
T-Portal – Uhapšen general Ante Gotovina
Iskon portal – Uhićen Gotovina!
Reuters – Gotovina to appear in Madrid court Thursday
CNN – Top Croat war crime suspect held
BBC – Croat fugitive general arrested

Komentari (4)
Pogledajte sve

Za podrušku DA!! Ali ne na otočju.

Predlazem da damo podrusku Gotovini i svi otidemo na Kanarske otoke

I dobro mjesto je izabrao…
Hrvati znaju uživati

New Report

Close