U Kumrovcu se gradi proizvodna hala unatoč recesiji

Autor: Poslovni.hr , 26. srpanj 2012. u 12:20

U Kumrovcu su u tijeku radovi na gradnji prvog gospodarskog objekta u poslovno-gospodarskoj zoni u Razvoru. Kumrovečko poduzeće Štefan d.o.o., koje proizvodi strojne dijelove za hidrauliku te dijelove strojeva za pakiranje koji su namijenjene isključivo za njemačko tržište, na parceli od oko pet tisuća četvornih metara počelo je graditi proizvodnu halu koja će se prostirati na oko 1200 četvornih metara s dodatnih stotinjak četvornih metara gdje će biti smještena uprava poduzeća.

“Iako sam još prije osam godina kupio oko osam tisuća četvornih metara zemljišta uz Valjaonicu, to zemljište vrijedno 70-ak tisuća eura još je i danas prazno jer nisam mogao dobiti sve potrebne papire za gradnju. Stoga sam u prostoru gospodarske zone kupio novo zemljište i počeo s gradnjom nove suvremene proizvodne hale u koju će preseliti proizvodnju iz starih hala. Oko 60 posto sadašnje proizvodnje, naime, sada imam u barakama nekadašnje Savezne omladinske radne akcije Kumrovec, a 40-ak posto proizvodnje u zgradi Sportsko-rekreacijskog centra.Trenutačno zapošljavam 24 radnika. Preseljenjem u nove prostore u prvo ćemo vrijeme zadržati isti broj radnika, no nakon toga taj ćemo broj vjerojatno i povećati”,rekao je vlasnik poduzeća Mirko Štefan te dodao da će se u nove hale postupno početi preseljavati kad zgrada bude gotova negdje koncem ove godine, a konačno preseljenje planiraju početkom ljeta iduće godine.

Načelnik Kumrovca Dragutin Ulama kaže da se kumrovečka gospodarska zona rasprostire na 21 tisuću četvornih metara, a uređena je i sva potrebna komunalna infrastruktura.

“Uz investiciju poduzeća Štefan d.o.o. prodali smo još dvije parcele: jednu od oko 2500 četvornih metara i jednu od 1500 četvornih metara poduzeću AVAK d.o.o. koje se bavi proizvodnjom specijalnih ljepila od prirodnih materijala, a još su nam dvije, jedna od 4000 i jedna od 8000 četvornih metara, na prodaju”,rekao je Ulama te dodao da je kumrovečka gospodarska zona, koja je smještena uza samu granicu sa Slovenijom, izuzetno povoljna za investitore te se nada da će i ostalo zemljište vrlo brzo biti otkupljeno.

Cijena četvornog metra zemljišta, koje je potpuno komunalno i infrastrukturno uređeno, iznosi svega 40 kuna po četvornom metru što je puno povoljnije nego u drugim sredinama. Kumrovec uz to ima i tu prednost što je ta zona jedina u Zagorju koja je priključena na pročistač otpadnih voda. Osim toga Općina Kumrovec potencijalnim ulagačima nudi i brojne povlastice. Tako su svi investitori koji ulažu u proizvodnju ili je preseljavaju s drugog područja oslobođeni komunalnog doprinosa, a oni koji se odluče ulagati u proizvodnju u prvoj godini od početka rada oslobođeni su plaćanja komunalne naknade od 50 posto, a u drugoj 25 posto.

(Agencija VLM)

Komentirajte prvi

New Report

Close