U Hrvatsku stigla najnovija svjetska tehnologija za analizu DNA

Autor: Poslovni.hr , 30. srpanj 2012. u 14:40

Privatni DNA laboratorij tvrtke Genos d.o.o. uz potporu Poslovno inovacijske agencije Republike Hrvatske -BICRO uveo je najnovije tehnologije analize DNA u molekularnu dijagnostiku, od sada dostupne u rutinskoj primjeni u biokemijskim laboratorijima u Zagrebu, kojima se izravno analizira slijed DNA svakog pacijenta te umanjuje mogućnost lažnih pozitivnih ili negativnih rezultata kojima su opterećene druge metode.

Osim neusporedivo većom pouzdanošću, ova metoda (pirosekvenciranje) odlikuje se i brzinom te niskom cijenom što analizu polimorfizama čini dostupnom širokom krugu zainteresiranih pacijenata. Dodatna prednost je i mogućnost provođenja analize iz sline, što značajno umanjuje neugodu te je stoga adekvatnije za djecu i osjetljive osobe, stoji u današnjem priopćenju tvrtke Genos d.o.o.

Jedna od metoda uvedenih ovim projektom je i analiza mutacija povezanih s koagulacijom krvi, što je iznimno važno u trudnoći budući da poremećaji koagulacije mogu završiti kobno i po majku i po dijete. Populacijske studije provedene u Hrvatskoj pokazale su da čak do jedne trećine žena ima neki od genskih poremećaja koagulacije i trebale bi biti pod pojačanim nadzorom liječnika tijekom trudnoće ili pri uzimanju oralnih kontraceptiva.

Druga analitička metoda uvedena ovim projektom je ispitivanje intolerancija laktoze (mliječnog šećera). Populacijska studija provedena na 482 osobe pokazala je da oko 50 posto hrvatske populacije ne može probaviti mliječni šećer i da bi trebali ograničiti unos mlijeka i mliječnih proizvoda.

Analiza genetičkih poremećaja koagulacije i intolerancije laktoze već je u rutinskoj primjeni i u Zagrebu se, osim u DNA laboratoriju tvrtke Genos d.o.o., može napraviti u biokemijskom laboratoriju Labor Centar.

U priopćenju se navodi da je u suradnji s Kliničkom bolnicom Sveti Duh provedeno preko 200 brzih prenatalnih analiza kromosoma (PCR tehnologija), čime je prvi put u jednoj javnoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj budućim majkama omogućeno da u roku od 48 sati nakon amniocenteze utvrde prisutnost sindroma Down ili nekog sličnog poremećaja broja kromosoma. Uz provođenje iste analize klasičnim metodama rezultat se čeka najmanje tri tjedna (često i duže), dok PCR analiza skraćuje proces na jedan do dva dana i na taj način višestruko umanjuje stres i strah kod budućih majki.

Projekt BICRO-a i tvrtke Genos d.o.o., “Razvoj metoda molekularne dijagnostike”, vrijedan više od 830 tisuća kuna, koji je BICRO sufinancirao s 400 tisuća kuna bespovratnih sredstava, rezultirao je uvođenjem najnovije tehnologije analize DNA u molekularnu dijagnostiku što je omogućilo značajno unaprjeđenje kvalitete usluga.

Uspješna realizacija ovog projekta potvrđuje vrijednost ulaganja u znanost i istraživanja za razvoj gospodarstva te upućuje na nužnost sudjelovanja malih i srednjih poduzeća u istraživačko-razvojnim projektima, navodi se u priopćenju.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close