U gospodarskoj zoni u Antunovcu zaposleno 40-ak osoba

Autor: Poslovni.hr , 25. travanj 2012. u 14:00
PXL

U poplavi loših vijesti mi donosimo nešto svjetlo i pozitivno – pohvalio se danas načelnik Općine Antunovac Ivan Anušić kojemu je investitor, direktor tvrtke Antunovac gradnja d.o.o. Vladimir Pavušin, svečano predao Gospodarsku zonu na upotrebu. Zonu u koju je privatni investitor, kroz izgradnju kompletne komunalne infrastrukture, uložio 15 milijuna kuna!

Riječ je, naime, o jedinstvenom modelu aktiviranja i ulaganja privatnog kapitala te fiskalnom rasterećenju Općine Antunovac, uz zadržavanje svih benefita gospodarskog razvoja općine i šire okolice.

Jednostavno rečeno, Općina je zemljište 2010. ponudila na prodaju putem javnog natječaja uz uvjet da se ondje napravi Gospodarska zona. Investitor je komunalnu infrastrukturu, koja po zakonu jedino i može biti u vlasništvu lokalne samouprave, izgradio u cijelosti (električnu energiju, vodoopskrbu, industrijsku kanalizaciju, plinofikaciju, telekomunikacije i internet mrežu, ceste unutar zone, izgrađena parkirališna mjesta, nogostupe i javnu rasvjetu), a svoj interes, vraćanje uloženog i daljnju zaradu, ostvario kroz prodavanje čestica poduzetnicima. Već danas, u Gospodarskoj zoni Antunovac smještene su značajne tvrtke koje se ističu svojom izvrsnošću i kvalitetom u poslovanju – Perutnina Ptuj – Pipo d.d. s regionalnim distributivnim centrom i Crodux plin d.o.o. – s distribucijom ukapljenog plina.

Zaposleno je više od 40 osoba, od čega su 12 novozaposlenih mještani Općine Antunovac. Tijekom ove godine planira se izgradnja servisno prodajnog centra tvrtke Mlakar viličari d.o.o. Uskoro u Zonu dolazi i ZVG – švicarski koncern za proizvodnju sanitetskog materijala.

– U roku pet godina očekujemo dolazak novih investitora pa i maksimalnu zaposlenost do 500 osoba. Prioritet pri zapošljavanju imat će stanovnici Općine u kojoj je danas 300 nezaposlenih – kazao je načelnik Anušić naglašavajući da u izgradnju Zone nije uložena nijedna kuna novca poreznih obveznika.

Inače, Gospodarska zona Antunovac ukupne je površine od 140.000 četvornih metara, podijeljena u 45 parcela. Dodatnih 60.000 četvornih metara Općina Antunovac dobila je od Vlade Republike Hrvatske, te se prostor zone sada nalazi na ukupno 20 hektara. Zbog podizanja razine standarda življenja u ratu razorena i okupirana Općina Antunovac dobila je Povelju lokalne samoprave Osječko-baranjske županije.

– Na mjestu gdje se nalazi Gospodarska zona 1991. je bila prva linija obrane Osijeka. Kad smo se vratili 1997. bilo je to minirano područje. Danas je mjesto gdje se proizvodi i gdje ljudi nalaze posao – zaključio je načelnik Općine koja u odnosu na 1991. ima više stanovnika. Čak 154 osobe više. Danas ondje živi 3704 stanovnika.

(VLM Agencija)

Komentirajte prvi

New Report

Close