U brodogradilištu Kraljevica porinut brod za Atlantsku plovidbu

Autor: Poslovni.hr , 20. prosinac 2005. u 16:30

KRALJEVICA – U brodogradilištu Kraljevici danas je u more porinut višenamjenski brod za prijevoz kontejnera, rasutog i generalnog tereta, vrijedan 5,05 milijuna eura, nosivosti 1650 tona, za naručitelja Atlantsku plovidbu iz Dubrovnika.
Brod, koji će nositi ime “Mokošica”, dugačak je 67,1 metar, širine 12,4 metra, ima kapacitete za prijevoz 102 kontejnera, a može razviti brzinu od 10,4 čvora. Rok isporuke je svibanj 2006.
Danas porinuti brod prvi je od ukupno četiri broda istih osobina koji će u brodogradilištu u Kraljevici biti izgrađen za Atlantsku plovidbu.
Nakon porinuća na isti je navoz položena kobilica za izgradnju drugog broda iz te serije.
Po riječima predsjednika Uprave Atlantske plovidbe Ante Jerkovića, ta je tvrtka, koja je nedavno obilježila 50-tu obljetnicu osnutka, u razdoblju rasta i razvitka.
U obnovu flote i izgradnju 10 novih brodova Atlantska će plovidba uložiti oko 310 milijuna dolara, kazao je Jerković dodavši da izgradnjom broda “Mokošice” završava osmogodišnje razdoblje u kojemu Atlantska plovidba nije gradila ni jedan brod.
Jerković je kazao da Atlantska plovidba sada gradi nekoliko brodova za rasute terete u brodogradilištima na Dalekom istoku jer da hrvatski brodograditelji ne žele graditi brodove takvih, jednostavnijih tehnologija.
Državni tajnik za gospodarstvo Vladimir Vranković na to je kazao da je opredjeljenje domaće brodogradnje da se grade sofisticirani brodovi što je u skladu s opredjeljenjima Europske unije te da gradnja sofisticiranih brodova ima bolji učinak na cjelokupno gospodarstvo.
Predsjednik Uprave brodogradilišta Kraljevica Ivica Šegulja kazao je da su u tom brodogradilištu ove godine položene četiri kobilice, porinuta su i predana po tri broda, a procjenjuje se da će gubitak brodogradilišta u ovoj godini biti oko 50 milijuna kuna.

(Hina)

Komentirajte prvi

New Report

Close