Tomislav Karamarko novi predsjednik HDZ-a

Autor: Poslovni.hr , 21. svibanj 2012. u 08:10
PXL

Tomislav Karamarko noćas je nakon cjelodnevnog 15. Općeg sabora HDZ-a izabran za novog predsjednika HDZ-a.

U drugom krugu glasovanja koje se protegnulo do pred jutro, Karamarko je dobio 971 glas, a njegov protukandidat Milan Kujundžić 860 glasova izaslanika. Za predsjednika stranke glasovalo je 1845 izaslanika, važećih glasova bilo je 1834, a 11 je bilo nevažećih. Jedan od utemeljitelja HDZ-a Tomislav Karamarko rođen je Zadru 1959.,a u Zagrebu je završio studij povijesti na Filozofskom fakultetu. Aktivno je sudjelovao u pripremi prvih višestranačkih demokratskih izbora u Hrvatskoj i obrani zemlje. Bio je šef Kabineta predsjednika Vlade RH 1991., šef Gregurićeve ratne Vlade te kasnije šef kabineta predsjednika Sabora.

Među ostalim obnašao je i dužnost načelnika zagrebačke Policijske uprave, te je od 1996. do 1998. bio pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Karamarko je 2000. bio voditelj izbornog stožera predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića a nakon njegova izbora za hrvatskog predsjednika postao je i njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost. Na toj dužnosti ostao je do 2002., kada se zbog neslaganja oko stavova vezanih za prošlost Hrvatske i različitih viđenja hrvatske budućnosti razišao s predsjednikom Mesićem. Tada je nakratko napustio politiku i otišao u privatni sektor.

Ravnateljem Protuobavještajne agencije imenovan je 2004., a 2006. postao je ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Na dužnost ministra unutarnjih poslova dolazi 2008. U rujnu prošle godine ponovno je pristupio HDZ-u te je na posljednjim parlamentarnim izborima izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru.

Izabrano čelništvo stranke

Drago Prgomet na 15. Općem saboru HDZ-a izabran je za zamjenika predsjednika stranke, objavila je izborna komisija. Drago Prgomet dobio je 715 glasova izaslanika od njih 1996 koji su glasali. Ante Sanader dobio je 695, a Andrej Plenković 581 glas. Za potpredsjednike stranke izabrani su Božidar Kalmeta, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Božo Galić, Damir Jelić i Marijan Coner . Za deset članova predsjedništva stranke izabrani su Oleg Butković, Pero Ćosić, Franjo Lucić , Darko Horvat, Josip Križanić, Gordan Jandroković, Željko Turk, Antun Vidaković, Josipa Rimac te Ana Lovrin. Izaslanici HDZ-a su na stranačkom saboru izabrali i 25 članova Središnjeg odbora, članove Visokog časnog suda te Nadzornog odbora.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close