Sumnjiv natječaj za nova vozila MUP-a?

Autor: Poslovni.hr , 06. rujan 2010. u 09:25

Upravo završen natječaj koji je raspisao Ured za središnju javnu nabavu i kojim se operativnim leasingom, najvećim dijelom za Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP), unajmljuje 1.103 automobila, posao je godine za trgovce automobilima s obzirom da je vrijedan 200 milijuna kuna.

Za MUP se tim natječajem nabavlja čak 856 automobila i upravo ta vozila bude sumnju da bi natječaj mogao biti namješten određenoj autokući jer propisanim dimenzijama za nabavu čak 801 automobila udovoljavaju jedino Škoda Octavia i Passat, piše Večernji list. Navedene automobile u Hrvatskoj jedini prodaje P.Z. Auto u suvlasništvu Pave Zubaka.

Naime, za ta policijska vozila uz određenu dužinu, širinu vozila, međuosovinski razmak, snagu… naveden je i minimalan obujam prtljažnika od 550, odnosno 560 litara. Upravo obujam prtljažnika, koji je glavni filtar da se ostali automobili ne mogu provući u konkurenciju, u kombinaciji sa snagom motora koja treba biti od 75 do 90 konja omogućuje da jedino Škoda Octavija i Passat odgovaraju tim uvjetima. Passat diskvalificira njegova cijena pa ostaje samo Škoda.

“Škoda je jedini automobil koji ima veliki prtljažnik, a malu snagu. Ostali automobili s takvim prtljažnikom imaju snažniji motor i to ih diskvalificira”, pojasnio je za Večernji stručnjak za automobile koji je proučio natječaj. I u druge dvije stavke tog natječaja, kojima se traži 85 osobnih automobila, minimalnim dimenzijama udovoljava jedino Passat, dakle opet P.Z. Auto.

Da natječaj nije najpoštenije skrojen, smatra i Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala, nevladine udruge koja se bavi suzbijanjem korupcije. “Iskreno se nadam da natječaj nije namješten. Ali dimenzije prtljažnika ne bi trebale biti kriterij jer to što on ima obujam od 550 ili 560 litara ne jamči da u njega stane određena oprema”, kaže Petrović.

(pd)

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mogli bi se malo uspoređivati kakve aute imaju druge policije koje su punooo efikasnije od naše. Naši žive u oblacima, štite kriminalce i voze se u luxuznim autima dok su Slovencima, Mađarima, Slovacima i Česima dobre i niže kategorije. Sad su kod naši drotova SUV modeli u modi.

očito da je Zubak, kupuje samo švapska kola, dakle VW (Škoda) je tu etalon seljačkog vozila.

New Report

Close