Stipe Mesić: U Patriji netko iz Hrvatske pokušao intervenirati

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2011. u 17:00

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas Hini da je posao nabavke oklopnih vozila od finske Patrije bio vrlo dobar posao, ali i potvrdio da je jedna osoba iz Hrvatske neuspješno pokušala kod te tvrtke intervenirati nudeći da će pod povoljnijim uvjetima sklopiti posao i to nakon što je ugovor već potpisan.

“Mi smo od Patrije dobili informaciju da je netko dolazio iz Hrvatske, krivo se predstavljao, i to nakon što je posao već zaključen. Iz Patrije su nam rekli da taj dolazak nisu uzeli za ozbiljno, a ide li sadašnja istraga u tom smjeru ja ne znam, a vjerujem da Patrija ima zapise tko je dolazio”, kazao je Mesić u telefonskom razgovoru upitan za komentar istrage koju USKOK provodi oko nabave 84 finskih oklopnih vozila 2007. Mesić, koji je tada bio i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH, dodao je da je Povjerenstvu koje je odlučivalo o nabavci oklopnih vozila napravljena prezentacija te da je Patrijina ponuda po svim parametrima bila povoljnija.

Ponuda Patrije bila je jeftinija za 40 milijuna eura od ponude austrijskog Steyra, a Patrija se, naglasio je, obvezala da će hrvatskoj strani, odnosno slavonskobrodskom Đuri Đakoviću omogućiti da se s proizvedenim oklopnim vozilima natječe i na drugim tržištima. “To je bio dobar i potpuno transparentan posao i od posebne je važnosti to što se njime omogućio posao za tvrtku Đuro Đaković”, kazao je Mesić i dodao kako upravo stoga nisu bile potrebne, kako je rekao, “bočne veze”.

“Osoba koja je došla u Patriju je bila neka bočna veza, ali ne iz sustava, i neuspješno se pokušala uključiti u posao nudeći svoje posredovanje,” rekao je Mesić i dodao da tog muškarca nisu u Patriji htjeli ni saslušati. Bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, iz vremena sklapanja ugovora s Patrijom, nitko iz policije ili USKOK-a nije kontaktirao u vezi istrage o navodnoj korupciji u poslovanju te finske tvrtke u Hrvatskoj.

Rončevićev odvjetnik Krešimir Vilajtović, koji ga je zastupao i u “aferi kamioni” u kojoj je Rončević zbog štete od 10 milijuna kuna nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora je rekao kako je “siguran da Rončevića nitko nije zvao na nikakav razgovor”.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close